BiH bliža raspadu nego ikada

Zagreb – Bosna i Hercegovina je bliža raspadu nego ikad nakon rata a Europska unija mora učiniti više kako bi spriječila moguću podjelu, napisao je u članku za list Observer u nedjelju bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

“Radovan Karadžić je napokon na putu za Haag. Ali podjela Bosne o kojoj je sanjao je sada bliža ostvarenju nego ikad otkako je on postao bjegunac”, naglašava Ashdown.

On je upozorio da je Republika Srpska uspostavila paralelne institucije sa državom i da radi na odvajanju od BiH.

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik “sada agresivno poništava desetljeće reformi” i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi “ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu”. EU bi trebala iskoristiti težnje BiH za članstvo u uniji kao polugu kojom bi se poduprla središnja vlast u Sarajevu.

“Bruxelles se mora…oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH, mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi Bosnu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji”, naglasio je Ashdown.

EU bi također trebala poručiti Srbiji da će ključni uvjet za napredak prema europskim integracijama “biti potpora državi BiH” i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.

Odgovori