Druga žrtva koronavirusa u BiH

koronavirus 200324

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u utorak do deset sati.

Navodi se da je do sada u Federaciji BiH na koronavirus testirano 400 osoba, a da je kod njih 45 potvrđeno oboljenje Covid-19.  Također, u FBiH zabilježena su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom.

Najviše slučajeva zaraze korona virusom 22 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, slijede Zeničko-dobojska županija s osam, Unsko-sanska s pet te Bosansko-podrinjska s četiri. U Sarajevskoj županiji imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskoj, Srednjobosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji. Najviše testova na koronavirus 153 obavljeno je Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a potom u Tuzlanskoj gdje su urađena 94 testa i svi su bili negativni.

”U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od posljedica Covid-19 preminula je jedna osoba”, potvrđeno ja na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ održanoj danas u Mostaru. ”Imao je obostranu upalu pluća i nažalost nismo uspjeli, preminuo je”, rečeno je.  Radi se o 53-godišnjem muškarcu, zaposleniku poduzeća Igman iz Konjica. Istaknuto je kako je i prvozaražena osoba u SKB Mostar u iznimno teškom stanju.

”Što se tiče prvozaraženog pacijenta i on je u teškom stanju, nalazi se na respiratoru i radimo sve što je u našoj moći”, rekao je dr. Nermin Avdić, ravnatelj  Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Dodajmo, da je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić na konferenciji za medije u Sarajevu kazao da masovno testiranje na koronavirus nije rješenje. Odgovarajući na pitanje novinara, Mandić je kazao da je jučer u BiH stiglo 1.500 testova na koronavirus.

 – Sutra nam stiže također 1.500 testova, do sljedećeg četvrtka stiže nam 20.000 testova. Ponavljam da mi imamo dovoljan broj testova, ali i da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Testove moramo dati ljudima u ruke koji su stručni. Bit će ravnomjerno raspoređeni i o tome se brine Krizni stožer.

RPŽ/F/DA