Izlet bivših učenika KŠC-a Don Bosco u Budimpeštu

ksc bivsi_ucenici_2020_budimpesta

Na stranicama KŠC Don Bosco objavljen je tekst o izletu bivših učenika ove škole u Budimpeštu. Tekst prenosimo u cijelosti.

Na inicijativu nekoliko bivših učenika organiziran je izlet bivših učenika KŠC-a „Don Bosco“ u Budimpeštu. U petak, 21. veljače, ispred Centra, nas 30-ak, uputilo se u mađarsku prijestolnicu.

Obasjanu jutarnjim suncem, Budimpeštu smo na samom dolasku pozdravili sa Citadelle, utvrde smještene na vrhu brda Gellert, odakle smo uživali u pogledu na cijeli grad. Nakon Citadelle uputilo smo se ka Budimskom dvorcu. Dvorac, izgrađen u 13. stoljeću, predstavlja nezaobilazan dio mađarske povijesti, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu svjetskih baština.

Crkva svetog Mateja te Ribarska utvrda, koje se nalaze nedaleko od Budimskog dvorca, bile su naše sljedeće odredište. Sedam tornjeva tvrđave predstavljaju sedam mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu ovih krajeva da se dosele na ovaj teritorij. Utvrda slovi za mjesto s najboljim pogledom na grad, u što smo se i sami uvjerili. Lijepo vrijeme koje nas je dočekalo iskoristili smo za šetnju i osvježenje, a zatim smo svoj put nastavili prema don Boscovoj kući u Budimpešti. Tu smo slavili svetu misu pod kojom nas je don Ivan Širić podsjetio na to da smo svi don Boscova djeca te da su salezijancima povjerene naše duše. Bez obzira gdje se nalazili, u Žepču ili na studijima u drugim gradovima, uvijek možemo računati na salezijansku podršku.

Nakon svete mise uputili smo se prema smještaju na kratak predah. Večer u Budimpešti bila je rezervirana za zajedničko druženje i posjet pubovima po kojima je Budimpešta i poznata.

Sljedećega dana, 23. veljače, okupili smo se kod bazilike svetog Stjepana gdje smo imali priliku sudjelovati na svetoj misi na mađarskom jeziku. Nakon svete mise prošetali smo do najpoznatijeg simbola Budimpešte – zgrade mađarskog parlamenta ili Országház. Izdanje u neogotičkom stilu, dugačko čak 270 metara, nalazi se na samoj obali Dunava i zauzima treće mjesto po veličini u svijetu.

Slobodno vrijeme nakon obilaska zgrade parlamenta iskoristili smo za šetnju uz Dunav i degustaciju mađarske kuhinje, a zatim smo se uputili ka Trgu heroja. Trg heroja sam po sebi jedan je od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti. Na središnjem dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji nacionalni spomenik čiji centralni dio zauzima kip arkanđela Gabrijela. Trg i šetnja gradskim parkom bili su jedno od posljednjih odredišta. Pred polazak smo se vratili na Citadellu odakle je naše putovanje i započelo te ovaj put imali priliku vidjeti Budimpeštu u drugačijem, noćnom izdanju.

Uvjereni kako je ovo tek početak priče o druženju don Boscovih bivših učenika KŠC-a u Žepču i ispunjeni nekim novim poznanstvima i doživljajima, uputili smo se prema Žepču.

RPŽ/KŠCDB/Matea Bakula