Danas je sveta Lucija, dan kada se sadi pšenica

psenica 13_12_2019Sveta Lucija rođena je na Siciliju u imućnoj obitelji u 4. stoljeću, a postoji nekoliko legendi vezanih uz njezinu sudbinu.

Prema jednoj od legendi svetu Luciju su ubili mačem i izvadili joj oči. Zbog toga se Lucija danas smatra zaštitnicom slijepih, očiju i vida.  Prema prvoj joj je sveta Agata pomogla izliječiti teško bolesnu majku, a kada je mladić u kojeg je bila zaljubljena doznao da ju je ozdravila vjerom u Boga, prijavio ju je vlastima pa je završila u tamnici. Prema toj legendi hrabrost svete Lucije razbjesnila je cara Dioklecijana koji joj je rekao da će ju otpremiti u kuću bludnica, nakon čega će je njezin Duh Sveti napustiti.Mučitelji su ju pokušali zapaliti, ali vatra ju nije doticala. Ubijena je mačem, a prema legendi, oči su joj izvađene i stavljene na tanjur.

Prema drugoj legendi oči si je sama iskopala i poslala ih neželjenom proscu pa joj je Majka Božja zauzvrat dala najljepše oči. Zbog toga se Lucija danas smatra zaštitnicom slijepih, očiju i vida.

Sigurno već znate da se na blagdan svete Lucije tradicionalno sije božićna pšenica. I ona označava simbol plodnosti i novog života izraslog iz malog sjemena. Postoji vjerovanje da će nova godina biti uspješnija i plodnija ukoliko pšenica do Božića izraste u gustu i visoku te se lijepo zazeleni. Iznikla pšenica kod nas se često veže trakicom u nacionalnim bojama. Sam običaj sijanja pšenice vezan je za Svetu obitelj. Marija je, bježeći pred Herodovim vojnicima, zamolila težaka koji je na njivi sijao pšenicu, da progoniteljima kaže da je tim putem prošla u vrijeme kad je sijao. I kad su vojnici došli, pšenica je već bila čudesno izrasla – pa su oni odustali od potjere.