Put Zenica – Žepče skratit će se za pet kilometara izgradnjom poddionice Ponirak – Vraca

ponirak vraceAutoceste FBiH danas će prigodnom svečanošću označiti početak radova na probijanju tunela “Zenica” na autoputu A1 u mjestu Ponirak.

Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica čija je lijeva cijev dužine 2.475, a desna 2.420 metara. Pored tunela će se graditi podvožnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak. Izgradnjom poddionice Ponirak – Vraca skratit će se put Zenica – Žepče za pet kilometara.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke  u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 19 milijuna eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan.
“Projekti izgradnje autoceste na Koridoru 5C predstavljaju važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja koju je Europska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Europske komisije za Zapadni Balkan. Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bosanskohercegovačke turističke rute i unapređenje trgovinskih tokova između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 1. kolovoza 2019. godine s domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.