U Radunicama održana jesenska korona Žepačkog dekanata

korona 1Na poziv dekana preč. Predraga Stojčevića, žepačkog župnika, u Radunicama je jučer održana jesenska korona Žepačkog dekanata.

Uz svećenike koji djeluju u župama ovog dekanata, koroni je predsjedao arhiđakon mons. Pavo Jurišić, te je nazočio i mons. Slađan Ćosić, generalni vikar vrhbosanske nadbiskupije. Koroni su prisustvovala i dva svećenika salezijanca, koji djeluju u žepačkom Katoličkom školskom centru “Don Bosco”.
Nakon uvodnog pozdrava, predavanje je održao mons. Ćosić s naslovom: Hvala vam za vašu službu. Radi se o pismu pape Franje, kojim želi svećenicima zahvaliti za službu koju obavljaju, kao i potaknuti pastire za nesebičnu zauzetost kod brige o povjerenom stadu. Predavač je sažeo njegovo pismo, ističući četiri točke pisma: žalost zbog jada i slabosti Božjeg naroda, zahvalnost Gospodinu zbog poziva u službu, hrabrost prihvatiti ograničenja i vlastite slabosti, te od Marije učiti reći hvala i probuditi poput nje poniznost u služenju. Pismo je objavljeno ovog ljeta, ali još nije prevedeno na hrvatski jezik.

Uslijedio je drugi dio korone – aktualna zbivanja, kao i informacije koje je dekan iznio a bile su tema na godišnjem susretu dekana. Zbog bolesti koroni nije nazočio župnik župe Klopče- Zenica. U jedanaest sati su svećenici slavili svetu misu. Kako je svakog 26. u mjesecu zavjetna misa, okupio se i jedan broj vjernika. Misu je predslavio mons. Pavo Jurišić i uputio svećenicima i nazočnim vjernicima prigodnu riječ povezanu s prvim čitanjem i Evanđeljem. Prije završnog blagoslova su izmoljene litanije u čast svetoj Ani, kao i prigodne molitve. Susret je završio zajedničkim ručkom u župnom uredu.
Žepački dekanat broji petnaest župa, od toga je pet župa u Zenici, po jedna u Maglaju i Zavidovićima, a ostale su u žepačkoj općini.

{gallery}zepce/20191127_korona{/gallery}


Tekst i foto Ilija Orkić