100 pripadnika braniteljske populacije dobilo poticaj za samozapošljavanje

braniteljski ugovori_1Ministarstvo za braniteljska pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore za poticaj samozapošljavanju sa 100 pripadnika braniteljske populacije u okviru programa “Biznis plus”, koji predstavlja nastavak programa zapošljavanja braniteljske populacije iz prethodne godine.

Na javni poziv za ostvarivanje poticaja stiglo je 150 prijava, a odabrano je 100 branitelja-poduzetnika koji su bili uspješniji od ostalih za koje je Vlada ZDK izdvojila oko 135.000 KM.

“Svi koji su bili uspješni, koji su otvorili svoj biznis i nastavili ga ove godine ili zaposlili člana obitelji, dobili su poticaj u iznosu od 1.000 do 5.000 KM. Prema zakonu o dopunskim pravima branitelja FBiH, živi članovi braniteljske populacije nemaju prednost pri zapošljavanju tako da se na ovaj način željelo pomoći njihovom zapošljavanju”, rekao je ministar za braniteljska pitanja Fahrudin Čolaković.

U tijeku je i javni poziv za dodjelu sredstava za zapošljavanje djece šehida i poginulih branitelja, za što su Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje namijenili ukupno 200.000 KM.

“Nismo potrošili sva planirana sredstva za samozapošljavanje pa smo prije nekoliko dana raspisali novi javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje braniteljske populacije. Koristim priliku da pozovem sve pripadnike braniteljske populacije koji žele da pokrenu biznis ili traže posao da se prijave na natječaj”, kazao je Čolaković.

Pored toga premijer Mirza Ganić podsjetio je da su ove godine stipendije po prvi put dobili svi studenti koji su podnijeli formalno-ispravne prijave te da je i to potvrda nastojanja Vlade da pomogne mladima da se školuju i budu spremniji i konkurentniji na tržištu rada.