AUDIO: Žepčaci strahuju, dolazi zima a napadi vukova ne prestaju

Napadi vukova_ne_prestajuProšlo je točno mjesec dana kako je zabilježen prvi napad vukova na kućne pse na žepačkom području.

U neočekivanom pohodu ovih divljih zvijeri prvi je nastradao tornjak vlasnice Ane Đurić. Vukovi su ga doslovce rastrgali i pojeli na samom kućnom pragu. Nakon toga uslijedio je još niz napada u kojima je nekolicina kućnih ljubimaca na potezu od Begov Hana, preko Orahovice do Lovnice i Ljeskovice poslužila kao objed ovim divljim zvijerima. Lovci su uzvratili i ustrijelili dvije jedinke, te su se svi ponadali da će time napadi i prestati. Nažalost, to se nije dogodilo. Vukovi su prije desetak dana nastavili svoj krvavi pohod na istim lokacijama. Tako je novi pas Ane Đurić ponovno bio meta vučjeg napada, ali se ovoga puta, uz pretrpljene ozljede, uspio obraniti. Razgovarali smo s Anom koja kaže da se njen novi tornjak nekoliko dana nakon napada nije uopće oglašavao lavežom. “Liječila sam ga i sad je dobro, ali sam i dalje prestrašena”, ističe Ana.

Pas Miroslava i Ancile Miličević iz Orahovice posljednja je žrtva u krvavom pohodu čopora na žepačkom području. Ekipa Radiopostaje Žepče jučer je bila na licu  mjesta. Do kuće obitelji Miličević stigli smo skoro neprohodnim putem terenskim vozilom kojim je upravljao njihov susjed i član Lovačkog društva Jeleč Žepče Ivan Mijatović.  Vidno uplašena i uzrujana vlasnica Ancila najprije nije mogla govoriti, no ipak je na kraju smogla snage i dala izjavu. Kazala je da tijekom ovog vikenda ona i  muž nisu bilo kod kuće te kad su se vratili primijetili su da nema psa. Pozvali su susjeda Ivana kojemu nije trebalo puno vremena da pronađe ostatke utrobe i ogrlicu, samo desetak metara od kuće prema šumi.

No ovo nije jedini pas koji je u posljednjih desetak dana nastradao na žepačkom području. Telefonski smo razgovarali i s Anom Tunjić iz Lovnice čiji je muž Mirko prije nekoliko dana izgubio psa u šetnji šumom. Posavski gonič je osjetio divlje zvijeri i krenuo prema njima ali više se nije vratio. Zvuci koje je tom prilikom čuo vlasnik i sutradan nađeni ostatci dlake svjedoče da je i njegov pas završio kao objed vučjeg čopora. Ahmet Mandžuka iz Begov Hana, lovočuvar Lovačkog društva Orlovik Žepča, kaže da se ovo ponašanje vukova može objasniti i manjkom srneće populacije u našim šumama. “Nekada sam u mome reviru viđao mnoštvo srna, sada ih jednostavno više nema. Ni vukovi nisu imali stanište na žepačkom području, a sada su očigledno tu. I sigurno da se radi o više čopora,” zaključuje Mandžuka.

Od početka rujna do danas vukovi su pojeli najmanje osam pasa pored samih obiteljskih kuća na žepačkom području. Svi strahuju što će tek biti kada dođe zima.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/vukovi-i-dalje-napadaju-pse-u-zepcu{/soundcloud}