AUDIO: Samo 7 transplantacija bubrega u BiH ove godine

Prosvjedi dijaliznih_pacijenata_u_ZepcuBolji uvjeti u hemodijaliznim centrima i veći broj transplantacija organa samo su neki od zahtijeva pacijenta koji se liječe dijalizom a koji su jučer širom Federacije BiH, a tako i ispred Satelitskog centra u Žepču, održali svoje prosvjede.

Jedini pravi lijek za ove pacijente jeste transplantacija organa, ističu prosvjednici, međutim do doniranog organa je praktično nemoguće doći te je za 10 godina rada centra u Žepču ovim operativnim zahvatom spašen samo jedan život. Novca za transplantacije ima, ali, nažalost, ne i donora. Ove godine u našoj zemlji izvršeno je tek sedam transplantacija od živih davatelja organa, a nijedna od mrtvih. Za usporedbu, u Hrvatskoj se godišnje uradi 250 transplantacija bubrega, 150 transplantacija jetri i oko 50 transplantacija srca.

Prosvjednici u Žepču navode da čak 700 osoba u našoj državi čeka transplantaciju, da su aparati za dijalizu stari i često se kvare i da je u toku prošle godine u FBiH umrlo 250 pacijenata koji su bili na dijalizi. U ovim doista tragičnim okolnostima, prosvjednici kao svijetlu točku ističu medicinsko osoblje koje čini sve što je u njihovoj moći kako bi se bolesnicima olakšali tretmani o kojima im ovisi život. No, ovo što nama bolesnicima radi vlast je zapravo tiha eutanazija, ističu ogorčeni prosvjednici.

Dramatična upozorenja dijaliznih pacijenata s prosvjeda u Žepču poslušajte u reportaži Radiopostaje Žepče.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/ogorceni-dijalizni-pacijenti-prosvjedovali-u-zepcu{/soundcloud}