FOTO: Počela berba u žepačkim vinogradima

0-02-04-65d110958d16c6e2

Jutros je u Žepču počela ovogodišnja berba grožđa. Kao i ranijih godina prve na redu su sorte Müller Thurgaua i Traminac u Povratkovim vinogradima u Viništu i Goliješnici. Istovremeno berba je krenula i u privatnim vinogradima u Osovi i Bistrici. Kako je za Radiopostaju Žepče kazao agronom Povratka Josip Antunović, Müller Thurgaua i Traminac ove godine se beru na oko 3 hektara površine i očekuje se urod od oko 15 tona.

{gallery}zepce/20190910_berba{/gallery}

Prema njegovim riječima, godina je bila iznimno zahtjevna, i u pojedinim vinogradima je ovo prva berba, tako da s pravom narednih godina možemo očekivati i veće prinose. Vrijednost šećera sorti koje se danas beru je u rasponu od 17 do 19 po Babou što je također, imajući i u vidu vremenske prilike koje su vladale, odličan rezultat. Upravo zbog tih vremenskih prilika, ove godine se berba neće obaviti u kontinuitetu nego će se morati pričekati sazrijevanje pojedinih sorti. Kada se steknu uvjeti, nastavit će se berba Palave i Sivog Pinoa, Garganege i Istaraske Malvazije, a potom slijede ostave sorte, istaknuo je Antunović.

Lani je vinarija Povratak preradila 60 tona grožđa. Ove godine se bere na oko 30 hektara i prema procjenama ovogodišnja količina će višestruko nadmašiti lanjsku.

Postaja.ba (A.J.)