Podijeljeno 400.000 KM za čišćenje rijeke Bosne, Općina Žepče nije aplicirala

Opcina Zepce_nije_aplicirala_za_ciscenje_BosneMinistar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak potpisao je danas s predstavnicima općina i gradova te javnih komunalnih poduzeća ugovore o financiranju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton.

Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namjenu su izdvojena sredstva u iznosu od preko 400.000 KM za projekte čišćenje rijeke Bosne, po prvi put nakon petnaest godina, u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga. Općina Žepče se nije prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000,00 KM nisu u cijelosti utrošena.

Sredstva su odobrena JKP “Vis” d.o.o. Doboj Jug (70.000 KM), JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići (70.000 KM), KJD d.o.o. Maglaj (68.121,60 KM), Gradu Zenica (50.000 KM), Općini Doboj Jug (25.376 KM), Općini Kakanj (70.000 KM) i Gradu Visoko (70.000 KM).

“Projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama rijeke Bosne. Očekujemo da će lokalne zajednice odmah otpočeti realizaciju projekta te da će čišćenje biti završeno do kraja godine. Želimo da pomognemo gradovima i općinama da očiste rijeku Bosnu kako bismo imali čišći i ljepši okoliš. Nadam se da ćemo projekt nastaviti i iduće godine”, kazao je ministar Isak.

Potpisivanjem ovih ugovora je nastavljena realizacija programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrijednog 1,5 milijuna KM. Početkom sedmice Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša potpisalo je ugovore o financiranju 17 projekata lokalnih zajednica i javnih komunalnih poduzeća, koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, a za koje je izdvojeno 900.000,00 KM.

postaja.ba / Davor Šupuković