Institut za zdravlje i sigurnost hrane upozorava na važnost zdravstvene ispravnosti kurbana

institut zazdravljeisigurnosthrane

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uoči nadolazećeg Kurban Bajram oglasio se upozorenjem kako bi upozorio na važnost zdravstvene ispravnosti mesa koje se za ovu prigodu konzumira. Iz instituta naglašavaju kako je zdravstvena ispravnost životinje i njenog mesa vjerska, ali i ljudska obaveza svakog ko pristupi obredu klanja kurbana.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane podsjeća sve one koji namjeravaju obaviti klanje životinja za kurbana da su zbog svog i zdravlja obitelji, prijatelja i svih onih kojima će uručivati kurbane, dužni pristupiti maksimalno ozbiljno i oprezno. Obaveza da kurban bude zdrav, da konzumiranje njegovog mesa prođe bez ikakvih negativnih posljedica je vjerska, ali i zakonska obaveza svake osobe koja sudjeluje u tome.

Građani se posebno pozivaju na oprez prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje, da zahtijevaju i dokumentaciji o zdravstvenoj ispravnosti.

U medžlisima na području Zeničko dobojskog kantona se, po jednoj općini, za Kurban Bajram zakolje od dvije do šest tisuća životinja što je značajna količina, te je s toga neophodan i oprez.

Tajnik Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Elvir Mehić i glavni imam Medžlisa IZ Žepče Džafer Gračić podcrtavaju značaj edukacije i pridržavanja propisa od strane vjernika koji namjeravaju samostalno obaviti klanje kurbana, te potrebu dodatne pažnje oko pripreme, čuvanja i distribucije koža životinja, kao i rješavanja problema animalnog otpada nakon klanja kurbana.

„Imali smo ovih dana jedan slučaj uzorkovanja krvi kupljenih kurbana, koji je pokazao da je životinja bolesna. To je dokaz koliko je neophodno ozbiljno pristupiti pregledima i provjerama, da bi se spriječilo obolijevanje ljudi. Vrlo je bitno znati kakav se kurban kupuje, odakle, da prethodno ima “papire” i da je zdrav, ističe Rašid Orlović, iz MIZ Tešanj.“

Upozorenje u cijelosti možete pročitati na Internet stranicama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Postaja.ba (A.J.)