Maglajsko udruženje Fojničani za 5. obljetnicu uz „Fojničke susrete“ otvara i moderno opremljen Centar

fojnicki susreti_2018_2

Volonterskom akcijom na uređenju lokalnog puta kroz Fojnici i poligona osnovne škole danas od 17:00 sati počinju treći po redu Fojnički susreti. Središnji događaj Fojničkih susreta 2019. bit će u subotu 3. kolovoza kada će se na poligonu osnovne škole u Fojnici, općina Maglaj, od 14:30 održati natjecanje u kuhanju čobanca „Fojnički kotlić“.

Manifestacija će se nastavit izložbom jela i slastica koje će Fojničanka pripremiti za ovu prigodu, a potom uz čobanac i servirati gostima tijekom večeri. Večer će završiti koncertom benda najpoznatijeg fojničkog glazbenika Josipa Titića, te nastupima mladih i talentiranih izvođača iz ovog kraja.

U sklopu Fojničkih susreta 2019. u petak 2. kolovoza u 18 sati upriličit će se susret žena svih generacija a edukativno predavanje iz oblasti zdravstvene i palijativne njege, te važnosti međugeneracijske solidarnosti i socijalne inkluzije starijih osoba u društvu i obitelji održat će dipl. med. sestra Nevenka Jukić.

U nedjelju 4. kolovoza od 12 sati Fojničani će ponovo održati volontesku akciju na uređenu poligona i okoliša osnovne škole kako bi sve bilo spremno za završni događaj ovogodišnjih susreta planiran za 8. kolovoza, na petu obljetnicu osnutka Udruženja građana Fojničani. U sklopu zgrade škole unazad godinu i pol ovo udruženje je provelo niz aktivnosti na uređenju suvremenog Volonterski centar za socijalnu inkluziju. Bit će to po suvremenim normama uređen neformalni volonterski servis koji će poticati i pružati podršku razvoju socijalne inkluzije ranjivih skupina društva na dijelu ruralno povratničkog područja općina Maglaj i Žepče.

“Volonterski centar za socijalnu inkluziju je osmišljen kao neformalni volonterski servis koji će poticati i pružati podršku razvoju socijalne uključenosti, odnosno provoditi široku lepezu aktivnosti usmjerenih na ranjive i marginalizirane skupina, s fokusom na ruralno povratnička područje. U centru je predviđeno provođenje aktivnosti na osposobljavanju, edukaciji i razvijanju vještina neophodnih za svakodnevni život, poticanje kreativnosti i stvaralaštva, te uključivanje u aktualne životne i društvene tokove. Ideja je da Centar vremenom postane mjesto okupljanja, značajno središte i jedan od nositelja socijalne uključenosti na ovom području, kazao je za Radiopostaju Žepče predsjednik Udruženja građana Fojničani Goran Antunović.

Samo udruženje Fojničani nastalo je iz potrebe samoorganiziranja stanovnika Fojnice, Bradića i drugih okolnih mjesta stradalih u poplavama 2014. godine kako bi se što lakše oporavili od velikih šteta koje su tada pretrpjeli. Udruženje okuplja stotinjak članova iz navedenih mjesta, te veliki broj građana nastanjenih diljem Europe a koji su porijeklom iz tog kraja. Od svog osnutka do danas udruženje je realiziralo niz projekata na saniranju šteta od poplave na stambenim i gospodarskim objektima, organiziranje pomoć povratničkim i stradalim obiteljima u vidu plastenika, poljoprivredne i druge mehanizacije. Krajem prošle godine udruženje je uspješno realiziralo prvu faza projekta postavljanje javne rasvjete u Fojnici u okviru kojeg je duž glavne prometnice kroz mjesto postavljeno 26 uličnih lampi. Izrađena je i projektna dokumentacija za drugu fazu koja predviđa postavljanje rasvjete na poligon osnovne škole, te uz prometnicu u ostatku naselje. Udruženje odlično surađuje s drugim nevladinim organizacijama i mjesnim zajednicama s kojima su zajednički pokrenuli i realizirali brojne aktivnosti.

Ovo udruženje je istinski pozitivni primjer zajedničkog života i rada Bošnjaka i Hrvata čiji je prvotni cilj bio pomoći unesrećenima i kroz volonterizam ukazati na važnosti i doprinosu svakog pojedinac na izgradnji pozitivnog društvenog okruženja. Otvaranje Volonterskog centra za socijalnu inkluziju bit će kruna njihovog uspješnog petogodišnjeg rada i za što zaslužuju istinske pohvale i čestitke.

Više o svemu poslušajte u razgovoru s predsjednikom udruženja Goranom Antunovićem i članom upravnog odbora Fojničana koji su ovim povodom gostovali u Jutarnjem programu Radiopostaje Žepče.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/goran-antunovic-predsjednik-udruzenja-fojnicani-o-fojnickim-susretima-2019{/soundcloud}

Postaja.ba (A.J.)