Iz ArcelorMittala kažu da zagađenje rijeke Bosne “nije bilo opasno”

ArcelorMittal-Zenica-most-696x400Proteklih dana uočena je neobična boja rijeke Bosne nizvodno od Zenice što je uzbunilo građane koji su nadležnim organima prijavili zagađenje. Federalna vodna inspekcija je utvrdila je da zagađenje iz ArcelorMittala d.o.o. Zenica, što su i sami priznali.

Čista Bosna još je samo želja entuzijasta koji žele ovaj sliv, od izvorišta do ušća, sačuvati čistim. Suprotno željama, u rijeci se pronalazi svakakav otpad, a veliki problem je miješanje otpadnih voda iz kanalizacije i industrijskih postrojenja.

“Već sedam godina čekamo da se realizira obveza iz vodne dozvole – da se razdvoje otpadne vode Arcelor Mittala i grada, kako bismo znali odakle dolazi zagađenje, ali ćemo na to čekati još nekoliko godina”, kaže Samir Lemeš, predstavnik Eko foruma Zenica.

Nedavni incident, kada se iz gradskog kolektora u Bosnu izlila velika količina materije crvene boje, dodatno je uznemirio građane i ekološka udruženja. Nadležna inspekcija je utvrdila da je uzrok tehnički problem u sistemu prečišćavanja otpadnih voda u pogonu Čeličana kompanije Arcelor Mittal. Iz uprave je priopćeno da je zbog greške u komunikaciji, ali i hitnosti situacije, propuštena obveza da se o poduzetim aktivnostima i mogućim posljedicama izvijeste nadležne inspekcije, što je uobičajena praksa.

Izvinjavamo se građanima na neugodnosti. Važno je naglasiti da nije riječ ni o kakvim opasnim matrrijama, niti bilo čemu što bi izazvalo zabrinutost – u pitanju je koncentracija željeznog oksida ili željezne prašine koja je obojila vodu”, objašnjava Menzur Plačo, menadžer pogona Čeličana u Arcelor Mittalu Zenica.

U skladu s inspekcijskim nalazom, prema kompaniji će biti poduzete zakonom propisane mjere. U međuvremenu, tim stručnjaka radi na rješenjima da bi se slične situacije izbjegle, o čemu izvještavaju nadležne institucije, saopćeno je iz Uprave Arcelor Mittala Zenica.

federalna.ba/Davor Šupuković