Osigurana sredstva za primjenu novog Zakona o pravima demobiliziranih branitelja

borci sarajevoPredstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na izvanrednoj sjednici usvojio rebalans proračuna, koji je predložila je Federalna vlada s ciljem osiguravanja sredstava za primjenu novog Zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

Ovaj je zakon danas usvojio Predstavnički dom, a uskoro će se naći i pred delegatima Doma naroda.
Za primjenu Zakona u prvom tromjesečju iz proračuna Federacije biće osigurano 25 milijuna konvertibilnih maraka za isplatu naknada za oko 20 tisuća demobiliziranih branitelja. Očekuje se da će se braniteljski zakon, na koji se čeka već deset godina, početi primjenjivati sa 1.10.2019. godine.
Tekst Zakona o pravima demobiliziranih branitelja prethodno je usuglašen s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruženja.
„Zakonom se predviđa da pravo na novčanu naknadu može ostvariti demobilizirani branitelj s navršenih 57 godina života, pod uvjetom da je u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH bio najmanje godinu, da je nezaposlen duže od 12 mjeseci i da ostvaruje prihode u iznosu do 50 posto minimalne penzije isplaćene u decembru 2018. godine. Od nas imaju zeleno svjetlo, ali samo zato što se time bar djelomično udovoljava boračkim zahtjevima“, izjavio je za RTV Zenica Fuad Memić, predsjednik Saveza demobiliziranih branitelja Zeničko-dobojskog kantona.
Sredstva za novčane naknade demobiliziranim braniteljima koji ne ispunjavaju ove uvjete, takozvane egzistencijalne naknade, trebalo bi da se osiguraju iz proračuna kantona.
Za braniteljsku populaciju je iz proračuna Zeničko-dobojskog kantona ove godine izdvojeno 10.6 milijuna KM i obaveze proistekle iz novog braniteljskog zakona neće biti opterećenje za Kanton, mišljenja je kantonalni ministar za braniteljska pitanja, Fahrudin Čolaković. Dodao je da će ZDK pomoći svim bivšim braniteljima na evidencijama biroa, koji su minimalno 12 mjeseci proveli u ARBiH ili u HVO-u, a mlađi su od 57 godina.

Visina naknada se utvrđuje prema godinama provedenim u oružanim snagama, i to 5 KM po mjesecu.
Ostala prava koje garantira Zakon su:
– Pravo na zdravstvenu zaštitu
– Liječenje u inozemstvu, rehabilitacija i klimatsko liječenje
– Jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, pokriće troškova prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a
– Povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju
– Pomoć u slučaju smrti
– Prijevremeno povoljnije umirovljenje
– Duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u Oružanim snagama

Uz ova prava propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Zenicainfo.ba (Sanja Stević)