Sutra konačna odluka o poskupljenju odvoza otpada u Žepču

Odluka o_zbrinjavanju_otpada_2

Novi Prijedlog Odluke o načinu obračuna usluga zbrinjavanja komunalnog otpada o kojem će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća Žepče donosi cijene umanjene za jednu konvertibilnu marku u odnosu na prvobitni Nacrt Odluke s prošle sjednice Vijeća.

Tako bi, bez uračunatog PDV-a, uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada kućanstva s jednim ili 2 člana plaćala 6 KM mjesečno, s 3 ili 4 člana 8 KM, a kućanstva s 5 i više članova 10 KM mjesečno. U Nacrtu su ti prijedlozi iznosili 7, 9 i 11 KM, s time da su najvišu cijenu trebala plaćati kućanstva sa 6 i više članova. Prijedlog od 2 KM mjesečne naknada za vikendice i dalje ostaje isti, dok bi prema novoj Odluci vlasnici povremeno naseljenih kuća i stanova plaćali naknadu od 4 KM mjesečno, što je povećanje za 2 KM u odnosu na Nacrt s prošle sjednice.

Kao i u Nacrtu, u broj članova kućanstva ubrajaju se svi članovi bez obzira jesu li povremeno odsutni, kao na primjer radnici na privremenom radu van općine Žepče, s time da novi prijedlog Odluke ipak izuzima redovite studente koji studiraju izvan Zeničko dobojske županije. Za utvrđivanje broja članova kućanstva koristit će se podaci dostavljeni od strane predsjednika Vijeća Mjesnih zajednica, podaci prikupljeni na terenu od strane uposlenika JP Komunalno, podaci iz CIPS-a kao i Kućna lista izdata od nadležne službe u Općini žepče, ček o mirovini, smrtni list, te potvrda o statusu redovitog studenta s mjestom studiranja.

Ako se ovaj prijedlog Odluke usvoji na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća Žepče, četveročlana obitelj, koja je na prosječnoj stambenoj površini od 55 metara četvornih do sada odvoz i zbrinjavanje otpada, bez uračunatog PDV-a, plaćala 6,6 KM, bi trebala plaćati 8 KM što je povećanje od oko 21%.

Prema riječima Mirka Šumića, ravnatelja Javnog poduzeća Komunalno Žepče, poskupljenje ove usluge je neophodno zbog povećanih troškova odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na Regionalnu deponiju. Načelnik Mato Zovko je na prošloj sjednici Općinskog vijeća istaknuo da do razmatranja ove odluke ne bi ni došlo da inspekcija nije zatvorila deponiju Trebetović, što je prouzročilo značajan rast troškova zbrinjavanja otpada zbog odvoza na regionalnu deponiju u Zenicu.

Osim ove odluke Općinsko vijeće Žepče će na sutrašnjoj 27. sjednici raspravljati još o 10 točaka dnevnog reda koje uključuju Dokument okvirnog budžeta Općine Žepče za period 2020.-2022.godina kao i niz prijedloga odluka iz Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje.

postaja.ba / Davor Šupuković