Ivan Ivanišević pobjednik 14. Memorijalnog šahovskog turnira Anto Markanović  

14. Memorijalni_sahovski_turnir_Anto_Markanovic_1

Velemajstor Ivan Ivanišević iz Srbije je pobjednik 14. memorijalnog šahovskog turnira “Anto Markanović“ održanom danas u Žepču.

Drugo mjesto osvojio je velemajstor Miodrag Savić, a treće također velemajstor Nikola Sedlak, pobjednik prošlogodišnjeg turnira u Žepču. Visoko plasirano četvrto i peto mjesto osvojili su također velemajstori Dalibor Stojanović i Miloš Perunović. Na turniru koji je ove godine okupio 58 igrača, 8 s velemajstorskom titulom, 3 s titulom internacionalnog majstora i 10 fide majstora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Danske nagrađeni su igrači po kategorijama. Najbolje plasirana u kategoriji igračice je Sanja Marić, a najbolje plasirani u kategoriji kadet je Maksim Savanović.

Iz kategorije najbolje plasirani domaći igrač, najuspješniji je bio Fuad Šečić. Novina koju je organizator, šahovski klub „Žepče“, na turniru ove godine uveo je natjecanje pobjednika ranije održanih školskih natjecanja na području općine Žepče, a najbolja učenica u kategoriji srednjih škola je Anamarija Tomić te učenik Filip Perković, dok su najbolje plasirani učenica Agata Perković i učenik Marko Antunović u kategoriji osnovnoškolaca.

{gallery}zepce/20190519_Memorijalni_sahovski_turnir_2019{/gallery}

Na otvaranju turnira nazočili su brojni posjetitelji iz političke i društvene sfere života iz općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona, a pozdrave dobrodošlice uputio je Ivica Penić ispred šahovskog kluba “Žepče”. U ime organizacijskog odbora prigodnim govorom gostima se obratio Vjekoslav Sarajlić, kao i načelnik općine Žepče Mato Zovko. Međunarodni suci bili su Miralem Mirza i Miro Marjanović, a turnir je započeo simboličnim povlačenjem prvih poteza Dijane Markanović, supruge pokojnog Ante, i načelnika Mate Zovke.

Tijekom dana je izaslanstvo turnira posjetilo i groblje Ljubatović te položilo cvijeće na grobove Ante i sina Marija, stradalih 2005. u prometnoj nesreći, a koji su bili članovi Šahovskog kluba Žepče i u čiju se čast organizira ovaj turnir. Za iduću godinu se očekuje još veći broj posjetitelja, budući da će turnir biti jubilarnog karaktera.

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/dojmovi-sudionika-14-memorijalnog-turnira-anto-markanovic-zepce-2019

{/soundcloud}

postaja.ba (M.T.)