Zasad nema opasnosti od izlijevanja Bosne

vodostaj bosne_u_zepcu

Prema meteorološkim prognozama za ovaj tjedan previđene su intenzivnije padaline na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a trenutno se na svim vodotocima na ovom području bilježi stagnacija i blagi pad vodostaja.

Prema raspoloživim podacima i prognoznim hidrološkim modelima  na slivu rijeke Bosne očekuje se manji intenzitet padalina u odnosu na sliv rijeka Une i Sane.
Kote pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja bi mogle biti dostignute na VS Bihać i VS Bosanska Krupa na rijeci Uni, te VS Ključ i VS Sanski Most na rijeci Sani. Iz Agencije za vodno područje rijeke Save sugeriraju povećan oprez stanovništva i pojačane aktivnosti nadležnih jedinica civilne zaštite za navedena područja.

Zbog činjenice da će se otjecanje sa svih vodotoka s vodnog područja vršiti prema rijeci Savi, Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo je pravnim osobama koja provode mjere aktivne obrane od poplava na ovim područjima dostavila zahtjev za pojačano praćenje stanja objekata za zaštitu od poplava i pripreme za eventualno provođenje mjera redovne obrane od poplava.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih prilika koje se očekuju u narednom periodu, iz Agencije su priopćili kako će nastaviti s redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

postaja.ba (M.T.)