Prije 57 godina: Tito proglašen počasnim građaninom Žepča

Tito i_Zepce_1962._godinaNa današnji dan, 10. svibnja 1962. godine, Josip Broz Tito je proglašen počasnim građaninom općine Žepče, podsjeća Franjo Marić u svojoj knjizi Kronologija žepačkog kraja 1458-2018.

U obrazloženju odluke tadašnjeg Narodnog odbora općine Žepče između ostalog se navodi da je Tito, predsjednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije, “u najtežim trenutcima naše borbe bio s nama” i da su zahvaljujući “njegovoj veličini i pokretačkoj snazi” građani općine Žepče “ostvarili veliki materijalni i duhovni napredak”. Ovu zanimljivu odluku tadašnjih općinskih struktura vam prenosimo u cijelosti.

Josip Broz Tito, predsjednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije bira se za počasnog građanina Opštine Žepče, zato što je cijeli svoj bogati život revolucionara, cijelog sebe stavio u službu svoga naroda i svoje radničke klase, što je u najtežim trenutcima naše borbe bio s nama, u prvim borbenim redovima, hrabrio nas i ulivao samopouzdanje, što su jugoslavenski narodi pod vodstvom Saveza komunista, imajući na čelu genijalnog rukovodioca i borca druga Tita, izvojevali istorijsku pobjedu, uzeli vlast u svoje ruke, stvorili novu, nezavisnu Jugoslaviju – bratsku zajednicu naših naroda; što je našu zemlju učinio moćnim činiocem mira i progresa u svijetu i što su i građani ove Opštine udovaljujući veličini i pokretačkoj snazi druga Tita ostvarili veliki materijalni i duhovni napredak u slobodnoj socijalističkoj Jugoslaviji.

U Žepču, 10. maja 1962. god. Predsjednik Narodnog odbora opštine Žepče Hasan Mujkić

Za povijesni kontekst jedne ovakve odluke upitali smo mladog žepačkog povjesničara Slavena Tadića koji nam je rekao da je početak 60-tih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji obilježen ulaskom u gospodarsku ali i političku krizu.

“Uz smanjenje strane pomoći i pada u porastu industrijske proizvodnje unutar Saveza komunista Jugoslavije, iza zatvorenih vrata, pojavljuju se različiti politički i međusobno suprotstavljeni koncepti. Tito je to shvatio i bio je svjestan mogućeg raspada države ako se nešto ne poduzme, a što će se promjenama Ustava ublažavati i pokušati izbjeći. Mnogi smatraju da je Žepče u doba Jugoslavije gospodarski kažnjeno i namjerno zapostavljeno zbog činjenice da se tijekom II. svjetskog rata nalazilo pod vlašću NDH. Za takve tvrdnje potrebna su detaljna istraživanja i multidisciplinarni pristup problemu uz potkrjepu dokumentima tog doba. No, da je nakon samoga rata bilo odmazde i revidiranja povijesnih zbivanja to se svakako događalo. Možda je ova odluka išla upravo u tom smjeru da se Tito malo “omekša” pa da grad i općina Žepče gospodarski ožive. Iako osobno smatram kako Tito nije previše mario za jednu tako malu općinu da bi je sada kažnjavao i gospodarski uništavao jer je bilo i drugih načina da se homogeno stanovništvo razbije,” kazao nam je povjesničar Tadić.