Upozorenje građanima Žepča na opasnost od ubojitih neeksplodiranih sredstava

Opasnost-od-minaIz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasnu postrojbu poslali su dopis kojim se upozoravaju građani općine Žepče na opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava koje prenosimo u cijelosti:

 

Program humanitarnog razoružanja Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini, dana 04. 03. 2019. godine, započeo je s provođenjem protuminskih aktivnosti na području Debelog Brda, općina Žepče, pod nazivom „MSP Debelo Brdo“, a u suradnji s BHMAC-om, regionalni ured Tuzla.

S tim u vezi upozoravamo stanovništvo na opasnost od mina. Mine i ostala eksplozivna sredstva zaostala iz rata su stalna prijetnja po lokalno stanovništvo, s toga je potrebno poštovati sljedeće odluke:

1. Prije odlaska u nepoznato područje potrebno je informirati se o minskoj situaciji za određeno područje u nadležnoj službi civilne zaštite;

2. Minske oznake predstavljaju sumnjive površine za kretanje (utabane staze, asfaltne puteve)

3. Uvijek koristite sigurne površine za kretanje (utabane staze, asfaltne puteve);

4. Ne ulazite u obilježena i zabranjena područja zbog opasnosti od mina i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata;

5. Ne uništavajte postavljeno minsko/deminersko obilježavanje;

6. Ne podižite sumnjive nepoznate predmete sa zemlje;

7. U slučaju pronalaska sumnjivog eksplozivnog sredstva odmah o tome obavijestite policiju na besplatan broj 122;

8. Za dodatna pitanja o površinama sumnjivim na mine i ostala eksplozivna sredstva zaostala iz rata u Bosni i Hercegovini, kontaktirajte Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini – BHMAC.

U slučaju da raspolažete valjanim informacijama o minskoj situaciji na području mjesne zajednice Debelo Brdo, općina Žepče, molimo Vas da slobodno kontaktirate Rukovoditelja projekta za mine, Lonić Nevres, na broj telefona: 062 334 081 ili Operativnog oficira, Delić Samir, na broj telefona: 062 334 079″, priopćili su iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogasne postrojbe Žepče.