AUDIO: Antun Pejinović Ginge gostovao u emisiji Izvorna mi pjesma najmilija Radiopostaje Žepče

ginge 2019

Nakon što je u Oslu nazočio nastupu folklorne skupine koja je izvedbom izvornog kola iz našeg kraja oduševila i rasplakala publiku, postao je svjestan činjenice da se nikada ne treba stidjeti svoga identiteta, kulture i tradicije, i odlučio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se kulturna baština i izvorna pjesma očuvala i unaprijedila. A da je u tome uspio svjedoče i gotovo svi naši dosadašnji sugovornici u emisiji Izvorna mi pjesma najmilija ističući njegov veliki doprinos na polju izvorne glazbe.

Kao i mnogi u današnje vrijeme, naš sugovornik, Antun Pejinovć Ginge je u potrazi za poslom iz Bistrice kod Žepče otišao u daleku Švedsku. Međutim, uspomene na rodnu Bistrica i žepačko šeherski kraj, kako ističe, zauvijek će ostali duboko urezane u njegovom sjećanju.

Suosnivač skupine Izvorni dar, Ginge je danas jedan od rijetkih kantautora izvorne glazbe koji piše tekstove, osmišljava kajde, komponira, uz šargiju i violinu svira i druge instrumente, a o njegovom pjevanju ne treba trošiti riječi. Kako u razgovoru za Radiopostaju Žepče ističe, najveći glazbeni utjecaj na njega uz brata Tadiju, imala je skupina Baščovani, odnosno Paćo Ćorluka i Anto Mršo kao kompozitori, te Perica Ćosić, na čiji prijedlog je grupa dobila ime i uz čiji je veliki angažman snimljen prvi album Izvornog dara „U mirisu cvijeća, u bisernoj noći“. Najbolja pjesma na svijetu i najljepša ljubavna pjesma za njega je „Želio bih znati gdje si (Nekada su ruže cvale) upravo od Baščovana.

Iako mnogi ističu njegov doprinos na ovom polju, Ginge u emisiji naglašava kako su Ilija i Marko Begić osobe koje su dosegle plafon u izvornoj pjesmi. „Begići nisu pjevači, oni nisu zabavljači, oni su fenomen. Ne može se izvorna pjesma pjevati bolje nego što su to radili Ilija i Marko Begić.“ Smatra da ovca dvojica velikana zaslužuju da se ulica u rodnoj im Derventi nazove po njima, a u ostalim krajevima gdje se njeguje izvorna glazba, uključujući i Žepče, bar spomen ploču.

Za Radiopostaju Žepče je otkrio da su poslovi oko novog albuma, na kojem će ponovo pjevati i s bratom Tadijom, u završnoj fazi, a potom će se posvetiti novom albumi Bistrog izvora. Kaže da je za njih lako, sve što on ukomponira, oni mogu otpjevati. Istaknuo je kako će u buduće, da bi ustrajao na poboljšanju kvalitete pjesama koje izlaze i njegove produkcije, morati smanjiti dosadašnji obim poslova, i da namjerava u profesionalnoj produkciji izdati nekoliko pjesama pop glazbe.

Na linku u nastavku možete poslušati kompletnu emisiju u kojoj su i pjesme koje je za ovu prigodu Ginge odabrao. Ista će u programu Radiopostaje Žepče na 95,9 MHz biti reemitirana u srijedu 20. veljače od 15:30 sati. S njim je razgovarao Davor Šupuković.

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/antun-pejinovic-ginge-u-emisiji-izvorna-mi-pjesma-najmilija-radiopostaje-zepce

{/soundcloud}

Postaja.ba (A.J.)