HDZ zadržava dosadašnja ministarstva u novoj Vladi ZDK

Ivo Tadic_kanton_nova_vladaDanas je formirana nova parlamentarna većina od 18 zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojsko županije, potvrdio je za Radiopostaju Žepče Ivo Tadić, predsjednik županijskog odbora HDZ BiH Zeničko-dobojsko županije. Većinu čine 11 zastupnika Stranke demokratske akcije, tri zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, dva iz Stranke demokratske aktivnosti, jedan iz Stranke za BiH i neovisni zastupnik Omer Škaljo.

“Samim tim imamo novu parlamentarnu većinu i ovih dana očekujemo da ćemo jako brzo formirati novu vladu. Nakon proteklih općih izbora bio je pokušaj okupljanja koalicije od sedam političkih stranaka za koju smo znali da neće uspjeti u svom naumu i da neće moći do kraja dovesti taj proces. Cilj je zapravo bio u prvom redu isključiti izborne pobjednike, ne samo unutar Zeničko-dobojska županije, nego i cijele Bosne i Hercegovine. A to je SDA koja je dobila najveći broj mandata ovdje u Županiji, 11, i HDZ BiH koji po prvi put ima tri zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Na žalost, izgubili smo četiri mjeseca i oni su jednostavno prestali djelovati tako da smo mi ovih dana intenzivno razgovarali, te smo danas ponudili i određeni program i dogovorili se oko raspodjele samih ministarstava,” rekao je Tadić.

Na pitanje kada možemo očekivati formiranje nove vlade Tadić je rekao: “Kad smo u pitanju mi iz Hrvatske demokratske zajednice zaista nema ništa sporno i mislim da bi to moglo biti u nekoliko narednih dana. Međutim, to ovisi i o drugim koalicijskim partnerima. Ono što mogu kazati jeste da će Hrvatska demokratska zajednica najvjerojatnije zadržati dva ministarstva iz prošlog sastava Vlade, ministarstva financija i gospodarstva, a premijera će naravno imenovati stranka s najviše mandata, SDA.”

Ime novog mandatara još uvijek nije poznato kao ni hoće li to biti ponovno aktualni premijer Miralem Galijašević, rekao je Tadić, istaknuvši da je nova većina od 18 zastupnika stabilna, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u proteklom mandatu koalicija okupljena oko SDA također imala parlamentarnu većinu od 18 zastupnika.

“Mi smo jedina koalicija unutar većinskih bošnjačkih županija, Zenica, Sarajevo, Tuzla, Bihać, koja je imala stabilnu vladu. Svi su imali po nekoliko puta imenovanja novih vlada, dok je u Zenici bila stabilna sve vrijeme,” zaključio je Ivo Tadić u razgovoru za Radiopostaju Žepče.


Postaja.ba (D.Š)