SBB se povukao iz formiranja vlasti u ZDK

ISMET-SARAJLICSastanak o raspodjeli ministarstva u budućoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona prekinut je jučer te je novi zakazan za ponedjeljak u 10.00 sati. Sjednicu su napustili predstavnici Stranke za bolju budućnost, koji su dosadašnje koalicijske partnere obavijestili da oni istupaju iz procesa formiranja vlasti i koalicije u kojoj ostaje šest stranaka, mada je još neizvjestan i status Stranke za BiH, čiji predstavnik nije ni bio na pregovorima.

SBB je istaknuo kako neće biti u ministarskom sazivu niti bilo kakvim direktorskim pozicijama te da ova stranka ostaje u opoziciji, tako da Građanski blok trenutno ima 18 zastupnika koji još uvijek čine natpolovičnu većinu. Član SBB-a i Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić prokomentirao je novonastalu situaciju u Građanskom bloku, kazavši da podrška SBB-a mandataru Vlade ZDK Mehmedu Bradariću ostaje.

“Osobno mislim da se radi o čestitom čovjeku. SBB je ovom gestom pokazao da nije raspoložen za pozicije, uključujući i moju. U svakom slučaju, mi ćemo donositi konstruktivne odluke. Od početka smo bili principijelni, tako će ostati i podržat ćemo odluke za dobrobit građana. U ovom trenutku SBB se može smatrati konstruktivnom opozicijom, što ne znači da neće u nekom momentu podržati Građanski blok i ono što je dobro. U svakom slučaju, relaksirali smo situaciju”, rekao je Sarajlić, napominjući da stoje potpisi podrške koje su dali zastupnici SBB-a u Skupštini ZDK.