Na javnoj raspravi o Proračunu prevladavala komunalna problematika

Proracun 2018

Jučer je u dvorani Općinskog vijeća Žepče održana javna rasprava o Nacrtu Proračuna Općine Žepče za 2019. godinu. Na javnu raspravu se odazvao jako mali broj građana, tako da je o Nacrtu Proračuna vrijednom 8 milijuna konvertibilnih maraka raspravljalo svega 10-tak osoba, mahom općinskih vijećnika i predstavnika mjesnih zajednica.

Pomoćnik načelnika općine Žepče za gospodarstvo i financije, Namik Maličbegović, prezentirao je nacrt budžeta i otvorio raspravu istaknuvši na početku da postoji mnoštvo potencijalnih financijskih izdataka koje ovaj Nacrt proračuna ne uključuje. U prvom redu radi se problemima u radu gradske kotlovnice te oko odlaganja i sortiranja otpada na području općine Žepče. Gospodin Malićbegović je istaknuo kako Nacrt Proračuna za 2019. godinu nema mogućnosti odgovoriti ogromnim financijskim zahtjevima koji su potrebni za rješavanje ovih problema.

Najviše rasprave je izazvala najava uvođenja komunalne naknade za stambene objekte na području općine Žepče u iznosu od 24 KM godišnje po domaćinstvu. Iako se tek radio o prijedlogu odluke o kojoj će raspravljati općinsko vijeće, neki od nazočnih su izrazili negodovanje zbog činjenice da se zagovara ista naknada za sva domaćinstva, bilo gradska ili seoska, odnosno neovisno o tome koju razinu komunalne javne usluge domaćinstvo uživa.

Sva pristigle sugestije, uključujući i pitanja pokrenuta na javnoj raspravi, bit će proslijeđene Općinskom vijeću Žepče, koje će se o Nacrt Proračuna očitovati na narednoj sjednici koja je zakazana za četvrtak, 20. prosinca.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/javna-rasprava-o-proracunu-opcine-zepce-za-2019{/soundcloud}