Večeras je žepačkoj publici predstavljen europski povijesni roman „Klupko“ Ante Zirduma

klupko 9Večeras je bosanskohercegovački književnik Anto Zirdum uz pomoć promotora Adnadina Jašarevića, također književnika, i Nedima Rabića, doktora povijesnih znanosti, žepačkoj publici predstavio ukupno šesti roman u svom opusu „Klupko“ koji je izdalo HKD Napredak prošle godine.

Ovaj događaj upriličen je u organizaciji JU Opća biblioteka Žepče, a osim ove ustanove u realizaciji projekta sudjelovalo je i Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZE-DO kantona. Glazbeni sastav HKD Napredak iz Sarajeva Ritter Ethno Compilation Orchestra uljepšao je večer prigodnom glazbom i pjesmama.

{gallery}zepce/20181122_klupko{/gallery}

Klupko je svojevrsni naziv za djelo koji opisuje srednjovjekovne bosanske žene, princeze koje su se igrom sudbine udavale diljem Europe. Kroz desetak likova autor nastoji prikazati ulogu žene u društvu, načine njene snalažljivosti, dosjetljivosti, borbenosti te jednakosti u svim dijelovima života, koji se može poistovijetiti i sa suverenim pravima i borbama žena. Klupko je nit u koje su uvezani svi događaji te se mora namotavati na sve strane kako se ne bi raspalo, to je preneseno značenje za događaje koji se zapliću u ovom povijesnom romanu. Žene neće presjeći Gordijev čvor (klupko) mačem kao što bi to činili muškarci jer bi se raspalo na bezbroj dijelova koje je kasnije nemoguće sastaviti, nego na svaki događaj znaju staviti točku na i, a to je kada zabodu igle u klupko da se dalje ne odmotava. Poredba je to za sve događaje ovog romana i naglasak autora, kako se zalaže da su žene potrebne u društvu, osobito političkom, radi mudrog i točnog rasuđivanja.

Promocija nije bila kupoprodajnog karaktera, jer kako je autor Zirdum kazao, promocija ove knjige je dio pojekta kojim želi usmjeriti ljude na istraživanje prošlosti, događaja i likova koji su obilježili tadašnja glavna zbivanja, a danas su, osim u uskom krugu znanstvenog istraživanja, u široj javnosti zaboravljeni. Nekoliko primjeraka ovog romana nalazi se u Općoj biblioteci Žepče za sve one koje zanima pročitati. Anto Zirdum je već nekoliko puta posjetio Žepče u okviru raznih aktivnosti, a sljedeći put planira doći 2020. – no nije otkrio povod dolaska.

Postaja.ba (M.T)