Vinarija Povratak objavila rezultate ovogodišnje berbe

vitis 20181120Uprava Vinarije Povratak jučer je u sjedištu tvrtke u Orahovici kod Žepča održala sastanak s članovima Viogradarske zadruge Vitis, inače kooperantima tvrtke, na kojem su rezimirani rezultati rada u godini na izmaku. U ime uprave Povratka koji je od kooperanata ove godine otkupilo oko 30 tona grožđa sastanku su nazočili agronomi Josip Šumić i Josip Antunović te enologinja Ina-Franciska Tomić. Oni su vinogradarima, njih dvadesetak, predočili zbirne i pojedinačne podatke o količinama, kvaliteti i cijenama preuzetog grožđa.

Kako je u uvodu kazao agronom Šumić, obzirom da je sezona bila izrazito kišna, postignuti rezultati su više nego zadovoljavajući, u pogledu i količine i kvalitete. To je svakako imalo utjecaja i na otkupnu cijenu, tako se ona, ovisno o kvaliteti, kretala u rasponu od zagarantiranih 0,5 do 1,10 KM po kilogramu. Najveći prinos postignut je upravo u privatnom vinogradu agronoma Josipa Šumića. On je na površini od 5 dunuma ubrao 8,5 tona Istarske Malvazije koja je sadržavala 18 jedinca šećera po Babou.

Marinko Tadić Arap vinogradar je čiji je vinograd površine 2,5 dunuma u ovoj sezoni bio definitivno najljepši i najbolje njegovan, i slike kojeg su postale svojevrsni zaštitni znak žepačkog vinogorja. Kako Marinko ističe, i prinos je bio zadovoljavajući. Njegov osjećaj zadovoljstva samim vinogradom dijeli i Luka Adžić:

„Naše je radit i Bogu se molit. Jako sam sretan kad uđem u taj vinogradi, kad pogledam kako to buja, kako to ide i raste, i čim se da i ja rastem s tom lozom.”

Vinarija je ove godine preradila oko 60 tona grožđa kojem su se šećeri kretali od 17 do čak 21 po Babou. Agronom Josip Antunović ističe kako su to, obzirom na teške vremenske uvjete koji su vladali tijekom ljeta, odlični rezultati. Prema njegovim riječima, Povratak u narednoj godini vlastite zasade planira povećati za novih 50 dunuma, a u tijeku su i preme novih površina, naročito u Bistričkom polju, koje će kroz godinu ili dvije, nakon kultivacije, biti spremne za sadnju.

Na linku u nastavku poslušajte kompletan tonski zapis sa dojmovima vinogradara Luke Adžića i Marinka Tadića Arapa, kao i razgovor s agronoma Josipom Antunovića.

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/vinogradari-luka-adzic-i-marinko-tadic-te-agronom-josip-antunovic

{/soundcloud}

Postaja.ba (A.J.)