Čović na sastanku HDZ-a u Žepču

Covic u_ZepcuPredsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović sastao se danas  u Žepču s predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a Zeničko-dobojske županije.

Posjet i sastanak su organizirani u sklopu već ranije planiranog obilaska županijskih organizacija HDZ-a u cilju rezimiranja i implementiranja izbornih rezultata te kao svojevrsna priprema za sjednicu Predsjedništva stranke sljedećeg tjedna. Predsjednik Čović je u Žepču izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima koje je postigao HDZ, kako u Zeničko dobojskoj županiji tako i na području cijele Bosne i Hercegovine. “Rezultat je više nego dobar, iznad naših planova a i oni su bili dosta optimistični. On prevazilazi sve naše izborne rezultate u zadnjih 20 godina. To samo za sebe govori, u jednom dosta zahtjevnom vremenu kada je veliki broj naših ljudi otišao vani, kad imate različita nezadovoljstva, neuređeno društvo, socijalna i ekonomska pitanja koja su otvorena, izborni zakon koji nismo uspjeli promijeniti…”. Predsjednik Čović je posebno zahvalio svim glasačima HDZ-a na području Zeničko-dobojske županije gdje je istaknuo veliki uspjeh HDZ-a koji će u budućem sazivu županijske skupštine imati tri zastupnika.

Biračima HDZ-a zahvalio je i Ivo Tadić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, koji je također naglasio da je HDZ u Zeničko dobojskoj županiji postigao do sada daleko najbolji izborni rezultat, dobivši preko 11.000 glasova i tri skupštinska mandata. “Čestitam našim biračima koji su prepoznali ozbiljnost situacije, mobilizirali se i dali apsolutnu potporu HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. U tijeku su razgovori i očekujemo biti dio vlasti u Županiji jer smo dobili preko 90% potpore hrvatskog naroda,” istaknuo je Tadić.

Predsjednik Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdili su u jučer kako će njihove stranke nastaviti dosadašnju suradnju i koalirati pri uspostavi nove vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu. Na pitanje o kakvom se konkretno dogovoru radi, predsjednik Čović je rekao da su se HDZ BiH i SNSD dogovorili da sa svojim partnerima budu dio parlamentarne većine na razini Bosne i Hercegovine. “Sada ćemo pokušati, kroz naša zajednička djelovanja, prepoznati partnera koji to može biti u bošnjačkom narodu, da bi taj dio vlasti profunkcionirao.”

Predsjednik Čović očekuje u narednih 20 dana konstituiranje skupština na svim razinama, od županijskih preko entitetskih do državnih. “A onda dolazi ovaj problem kako popuniti ono što je ostalo izvan izbornog zakona, što je ustavni sud definirao, i tu nam je trebala jedna korektna suradnja, i s gospodinom Dodikom i sa SNSD-om. Dogovorili smo naš europski put, da izborni zakon bude jedan od dijelova reformske agende i vjerujem da ćemo u narednih tjedan dana razgovarati s predstavnicima bošnjačkih stranaka kako bi vidjeli koji su potencijalni partneri s kojima možemo napraviti kvalitetnu parlamentarnu većinu, u ovom slučaju na državnoj razini. Također smo dogovorili da idemo sa SNSD-om u koaliciju na svim razinama gdje imamo svoje predstavnike,” rekao je dr. Čović tijekom današnjeg posjeta Žepču i Županijskim odboru HDZ Zeničko-dobojske županije.

 

Postaja.ba (D.Š)