Danas je Svjetski dan učitelja – čestitke uputili načelnik općine Žepče i predsjedavajući OV Žepče

dan-uiteljaSvjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada od 1994. godine kada ga je proglasio UNESCO želeći ukazati na važnost Preporuke o statusu učitelja, potpisane istoga datuma 1966. godine.

Preporuka iz 1966. godine predstavlja glavni referentni okvir za rješavanje prava i odgovornosti nastavnika na globalnoj razini.

Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.

 

Povodom Dana učitelja načelnik općine Žepče Mato Zovko uputio je čestitku:

“Poštovani učitelji, profesori, vjeroučitelji i odgajatelji!

Na 5. listopad- Svjetski dan učitelja, koristim priliku da Vam se zahvalim za plemeniti rad i nesebično zalaganje u odgoju i obrazovanju naše djece i mladih. Vaša uloga u njihovim i našim životima iznimno je važna i jedan je od preduvjeta za izgradnju zdravih temelja za sigurnu i sretnu budućnost. Stoga Vam čestitam Vaš dan i želim puno uspjeha u budućem životu i radu.”, stoji u čestitki Mate Zovke.

 

I predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović uputio je čestitke povodom Dana učitelja:

“Poštovane učiteljice i učitelji, odgajateljice i odgajatelji, profesorice i profesori upućujemo Vam iskrene čestitke i lijepe želje povodom 5 oktobra Svjetskog dana učitelja, s nadom da će naš ZE-DO Kanton, pa i naša domovina Bosna i Hercegovina učiniti još više truda na vrednovanju vašeg rada. Hvala Vam puno na svemu što činite, na odgoju i obrazovanju naše djece, naše omladine i naše budućnosti.”


Svjetski dan učitelja slavi se svake godine diljem svijeta i okuplja vlade, multilateralne i bilateralne organizacije, nevladine udruge, privatne sektore, učitelje i stručnjake iz svih područja podučavanja. Obilježavanje toga dana postalo je prigoda za iznošenje postignuća i razmišljanja o načinima za borbu protiv preostalih izazova za promociju učiteljske profesije, kao i akutni nedostatak nastavnika. Prema UNESCO-vom Institutu za statistiku svijet treba 69 milijuna učitelja ako se žei postići univerzalno osnovno i srednje obrazovanje do 2030. gdine.

Kako prenosi SHU, „Živimo u vremenu u kojem su mnogi zaboravili da naši učitelji igraju veliku, ako ne najvažniju, ulogu u našem životu i ovo je prigoda iznova podsjetiti na to. Učitelji pomažu unaprijediti znanje, razinu vještina, razviti pozitivne ljudske osobine te svoje učenike “oblikuju” u uspješne osobe u svakome pogledu. Dakle, trebali bismo se odgovornije odnositi prema učiteljima i osigurati im zaslužen status. Trebali bismo im iskazivati svoju zahvalnosti i dokazati da cijenimo njihovo, u današnje vrijeme, sve zahtjevnije zvanje. I to ne samo na Svjetski dan učitelja!“

postaja.ba (M.T.)