Biskup Vukšić u povodu Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije predvodio misno slavlje u Žepču

m DSC_0314

Povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini jučer je u žepačkoj župnoj crkvi slavljena svečana sveta misa koju je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća za društvene komunikacije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

{gallery}zepce/20181001_misa{/gallery}

Odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine Svjetski dan sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini obilježava se posljednju nedjelju mjeseca rujna umjesto u mjesecu svibnju. Misnom slavlju koncelebrirali su generalni tajnik BK BiH i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH mons. Ivo Tomašević, ravnatelj mjesečnika „Naša ognjšta“ fra Gabrijel Mioč, ravnatelj i glavni urednik Radija Marija BiH p. Mato Anić, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ u Žepču don Milan Ivančević, žepački župnik velačasni Predrag Stojčević, župni vikar don David Truhillo i don Marinko Ivanković, salezijanac a pjevanjem je uveličao Zbor župe Svetog Ante Žepče.

Biskupa, svećenike, medijske djelatnike i vjernike pozdravio je na početku slavlja župnik Predrag Stojčević, zahvalivši biskupu Vukšiću što je prihvatio poziv za proslavu Svjetskog dana sredstava javne komunikacije u župi Svetog Ante u Žepču.

U uvodu propovijedi biskup Vukšić je napomenuo da već 52 godine rimski biskupi povodom Svjetskoga dana društvenih komunikacija upućuju posebnu poruku cijeloj Crkvi i svijetu. Poruka se na poseban način upućuje medijskim djelatnicima, vlasnicima i urednicima medija jer su danas mediji važan segment svakodnevnog života, kao i korisnicima njihovih informacija i poruka koje upućuju.

Vođen Isusovim riječima: „Istina će vas osloboditi“ Papa Franjo je ovogodišnju poruku posvetio obrani istine i novinarstvu mira kao i temi lažnih vijesti.

„Molimo Gospodina Boga da učini, kako bi svaki čovjek bio zaštićen od ropstva lažnih vijesti, kako bi njihovi izvori presušili, odnosno kako bi njihovi tvorci odustali od ponižavanja čovjeka i postali sluge istine, koja oslobađa. Ta naša nakana izravno proizlazi iz ovogodišnje poruke pape Franje za svjetski dan društvenih komunikacija. U njoj on snažno naglašava da su posebice kršćani, kao sljedbenici i učenici Isusa Krista, u skladu s Isusovim naukom, svjedoci i pronositelji istinite vijesti i da svaki čovjek ima pravo na istinu te da se nitko ne može smatrati oslobođenim dužnosti suprotstavljanja lažima. To treba pojačano i glasno ponavljati osobito u naše vrijeme, kada je sve učestalija pojava nijekanja istine, lažnih vijesti i manipuliranja“, istaknuo je biskup Vukšić osvrćući se na poruku Pape Franje.

Sredstva društvene komunikacije trebaju biti u službi crkve na programu nove evangelizacije suvremenoga svijeta. Stoga je suvremeno kršćansko dušobrižništvo nezamislivo bez njih, a svaki dušobrižnik, koji se njima ne bi htio služiti, činio bi velik grijeh propustom i bio bi nepopravljivo hendikepiran“, rekao je biskup Vukšić te pozvao sve medijske djelatnike, da se svojim djelovanjem i pisanjem pridruže onima, koji šire istinu kao sredstvo i put oslobođenja čovjeka. „S tom nakanom, molimo milosrdnoga Gospodina da, po primjeru svetoga Franje Saleškoga, neumornoga propovjednika istine, u čiji zagovor preporučujemo živote i plemenita nastojanja medijskih djelatnika, podrži one koji šire istinu, poštuju etička pravila i osnažuju novinarstvo mira“, zaključio je biskup Vukšić.

Nakon misnog slavlja župnik župe Svetog Ante velečasni Predrag Stojčević u župnoj kući je upriličio druženje biskupa Vukšića s medijskim djelatnicima koji su nazočili misnom slavlju, među kojima su bili i djelatnici Radiopostaje Žepče.

Postaja.ba (A.J), Foto: N.J.