Vozači oprez: MUP ZDK kontrolira brzinu kretanja vozila na dvadesetpet lokacija

letak1S ciljem daljnjeg smanjenja broja prometnih nezgoda i prekršaja u prometu, te zadržavanja pozitivnih trendova i rezultata koji su zabilježeni u protekloj godini, kao i postizanja visokog stupnja sigurnosti prometa na svim putovima na području Zeničko dobojskog kantona, ponovo je zavedena pojačana akcija s posebnim naglaskom na kontrolu brzine kretanja vozila i dokumentiranja svih slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, priopćeno je iz MUP-a ZDK.

U okviru zavedene akcije, na dvadeset pet lokacija na području Kantona će se vršiti kontrola brzine kretanja vozila, kao i dokumentiranje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, pomoću mobilnih radarskih sustava instaliranih na devetnaest lokacija i stacionarnih radarskih sustava instaliranih na šest lokacija na magistralnim putovima.

U tom kontekstu, za vrijeme provođenja akcije, policijski službenici svih policijskih stanica na području Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko dobojskog kantona će vozačima dijeliti letke, te im tom prilikom ukazivati na važnost i obavezu poštivanja svih prometnih propisa, posebno onih koji se odnose na brzinu kretanja vozila.

U skladu sa ciljevima ove akcije, na lecima su prikazane pozicije mjerenja brzine kretanja vozila na magistralnim putovima M-17 i M-4, točnije dvadesetpet kontrolnih pozicija, a na predmetnim lecima su također navedeni i izvodi iz kaznenih odredbi iz Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u Bosni i Hercegovini za prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine, s naglašenim iznosima predviđenih novčanih kazni. Također su postavljena i dva velika reklamna panoa pored magistralnog puta M-17 u općini Doboj Jug i na ulazu u Grad Zenicu, s ciljem postizanja transparentnosti poduzimanja naznačenih aktivnosti, kao i informiranja građana, odnosno vozača, o pozicijama mobilnih i fiksnih radarskih uređaja za kontrolu i mjerenje brzine.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko dobojskog kantona će nastaviti s aktivnostima na postizanju visokog stupnja sigurnosti odvijanja prometa na području Zeničko dobojskog kantona, te u tom smislu provoditi pojačane akcije, u kojim će se sankcionirati svi nesavjesni vozači i drugi sudionici u prometu, zbog kršenja prometnih propisa.

Kao rezultat određenih analiza i procjena, početkom 2017. godine, povećali smo broj kontrola mjerenja brzine na svim putovima u Zeničko dobojskom kantonu. Pored toga, od mjeseca srpnja 2017. godine, intenzivirali smo nazočnost prometnih patrola na magistralnim putovima na području našeg kantona, te smo na kraju godine bilježili značajno smanjenje broja prometnih nezgoda, a što je najbitnije smanjili smo broj smrtno stradalih osoba za 17, odnosno za 44,7 %.

Navedeno smanjenje broja prometnih nezgoda i posljedica istih je prvenstveno rezultat velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti sigurnosti prometa, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog preventivnog rada i djelovanja, provedenih kampanja i velikog broja pojačanih akcija, koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu sa izvršenim procjenama, priopćeno je iz MUP-a ZDK.

letak kazne

Postaja.ba/MUP ZDK