Večeras počinju drugi Fojnički susreti

fojnicki susreti_2018

Udruženje građana Fojničani iz Fojnice, općina Maglaj, ove godine organiziraju druge po redu Fojničke susrete. Ova višednevna manifestacija ima za cilj poboljšanje kvalitete kulturnog života u ovom ruralnom dijelu maglajske općine. Za razliku od većine jednodnevnih kulturnih manifestacija koje se u ovo doba godine održavaju u brojnim seoskim sredinama i čiji su sadržaji bazirani na tradicionalnoj izvornoj glazbi i folkloru, ova manifestacija je znatno drugačijeg sadržaja i traje nekoliko dana.

Središnji dio programa ovogodišnjih Fonjničkih susreta je kulturno zabavni program koji će se održati u petak 10. klovoza na poligonu osnovne škole u Fojnici. Program će početi u 14:30 sati kada je predviđeno natjecanje kuhara amatera u kuhanju gulaša i čobanca „Fojnički kotlić 2018“. Sedam lokalnih ekipa za koje je organizator, UG Fojničani, osigurao osnovni sastojak, juneće meso, a ostale potrebne namirnice, koje pojedine ekipe čuvaju u velikoj tajnosti, kao i pribor za spravljanje ovog ukusnog jela, osigurale su same ekipe. Vrijeme do 19:00 sati rezervirano je za kuhanje, a tada će uslijediti izložba slastica koju će upriličiti članice ovog udruženja.

Najuksnije spravljeni gulaš ili čobanac žiri će proglasiti u 20:00 sati a tada će uz koncert mladih glazbenih nada iz Fojnice uslijediti zajednička večera i druženje. Večer završava koncertom popularne glazbe u izvedbi poznatog fojničkog glazbenika Josipa Tirića Rokija i benda koji je okupio samo za ovu prigodu.

Za večeras, 7. kolovoza je planirana prva aktivnost Fojničkih susreta 2018. u vidu volonterske akcije UG Fojničani na uređenju poligona, a ujedno je to i prilika za susret Fojničana koji stalno borave u Fojnici s brojnim njihovim sumještanima koji su ovih dana u rodni kraj pristigli iz raznih krajeva svijeta.

Drugog dana Fojnički susreti 2018., u četvrtak 9. kolovoza, od 18:00 sati na poligonu osnovne škole će se održati druženje edukativnog karaktera fojničkih žena svih generacija. Ovom prilikom okupljenim gospođama i gospođicama će svoje proizvode prezentirati Gordana Antolović koja već duži niz godina sa zapaženim uspjehom proizvodi prirodne kozmetičke i ljekovite preparate na bazi ljekovitog bilja.

fojnicki susreti_2018_program

Postaja.ba (A.J.)