AUDIO I FOTO: Gabriel Vidović igrač Bayerna i Adidasov partner

gabriel vidovic_01

Donosimo vam razgovor s nogometašem Gabrielom Vidovićem, četrnaestogodišnjim dječakom rodom iz Lovnice koji je član münchenskog Bayerna.

Nedavno završeno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji još je jednom pokazalo da nogomet već odavno nije najvažnija sporedna stvar na svijetu, nego je jedna od najvažnijih. Još uvijek se, pogotovo u Hrvatskoj i među Hrvatima, prepričavaju brojni događaji s prvenstva, a priča se nastavila i kroz prijelazni rok. Hrvatski reprezentativci su na meti vodećih svjetskih klubova i svi bi ih željeli vidjeti u svojoj svlačionici. Pričalo se o hrvatskoj koloniji u Interu, mogućem prelasku najboljeg igrača prvenstva Luke Modrića u taj klub, željama popularnog Mourinha, Kovača i drugih.

Priči o nogometu, i to onom na vrhunskoj, svjetskoj razini, pridružit ćemo se i mi.

Iako ima samo 14 godina, Gabriel Vidović, čiji su roditelji iz BiH, otac Zoran je iz Lovnice kod Žepča, a majka Marijana iz Kiseljaka, već dvije godine brani boje bavarskog nogometnog diva, Bayerna iz Münchena. Žepački ljubitelji nogometa sigurno se sjećaju Gabrielovog oca Zorana Vidovića Kine koji je svojevremeno igrao u NK Žepču. Sportske gene i ljubav prema sportu Gabriel je naslijedio i od majke Marijane u čijoj je obitelji sport broj jedan bio rukomet.

{gallery}zepce/20180807_gabriel_vidovic{/gallery}

Gabriel je rođen 1. prosinca 2003. u Augsburgu i sa šest godina je počeo nastupati za FC Augsburg. S obzirom da je prednjačio nad svojim vršnjacima ubrzo su na vrata Vidovića u Augsburgu gdje su živjeli, pokucali menadžeri Bayerna sa željom da Gabriel nogometnu karijeru nastavi u Münchenu. Svjesni brojnih odricanja i svega što taj poziv sa sobom nosi, Marijana i Zoran su pozivima menadžera odolijevali 6 godina, ali na poziv Romana Rumenigea, sina predsjednika kluba Karl-Heinz Rummeniggea, odlučili su preseliti se u München. Gabriel tako postaje članom ovog nogometnog velikana i ostvarenjem jednog sna, za njega počinju novi. Ali i nove obveze. S obzirom da je njegov san nogomet, Gabrielu obveze profesionalca ne predstavljaju problem. Vedrog duha i sa stalnim osmjehom na licu, ovaj skromni dječak s lakoćom stiže sve: treninzi šest puta tjedno, nastupi za klub, za reprezentaciju, školske obveze. Na redovitom izvršavanju školskih obveza insistiraju i u klubu. Ovo mu je treća sezona u Bayernu, a ugovorom s klubom je vezan do 2020. Vidovići ističu zadovoljstvo roditeljskim odnosom menadžera Romana Rumenigea prema Gabrielu.

Njegov talent prepoznao je proizvođač sportske opreme Adidas i s njim su potpisali četverogodišnji ugovor. Svi novi modeli kopački ovog poznatog proizvođača graviraju se za Gabriela prema vlastitim željama, pa je tako na jednoj njegovoj kopački ugravirana hrvatska, a na drugoj njemačka zastava.

S nenavršenih 15 godina Gabriel trenutno nastupa za klupsku U 16 selekciju. Iako je stasom najmanji u svojoj ekipi, na utakmicama i turnirima na kojim klub sudjeluje, gotovo redovito biva najbolji strijelac i igrač. Igra na poziciji ofenzivnog veznog, baš kao i njegov idol Leo Messi. Od hrvatskih reprezentativaca najdraži mu je Luka Modrić. U istoj uzrasnoj kategoriji, U 16, nastupa i za reprezentaciju Njemačke. Bilo je i poziva iz Hrvatske, ali kako i on i roditelji ističu, konačnu odluku za koji nacionalni tim će igrati, donijet će kada za to bude vrijeme, kada i ako dođe do poziva za nastup u A selekciji.

Njegov dan ispunjen je školskim i sportskim obvezama. Počinje ustajanjem u 6:30, a završava iza 22 sata. Po dolasku iz škole, oko 15:30 po njega dolazi Bayernov vozač koji ga odvozi na trening i vraća kući. Jedini dan u tjednu bez treninga je srijeda, a treninzi su obvezni i za vrijeme godišnjih odmora i izvan kluba. Jutarnje trčanje, popodnevni rad s loptom ovaj profesionalac je redovito obavljao i za nedavnog boravka u Žepču.

Kroz sve ovo prošla je i velika većina sudionika Svjetskog prvenstva u Rusiji, s početka naše priče. Kako Marijana i Zoran Vidović ističu, uz svu podršku kluba i sponzora, velika su odricanja i samog Gabriela. Najvažnije je u svemu, sačuvati zdravlje, a ako se sve radi s ljubavlju i uz podršku i slogu u obitelji, puno je lakše. S obzirom da im se i mlađi sin Dorijan ne odvaja od lopte, pitamo se hoće li Vidovići još jednom morati prolaziti kroz sve ovo?

U nasavku poslušajte razgovor s Gabrielom i njegovim roditeljima Marijanom i Zoranom, i u svakom slučaju, zapamtite ime Gabriela Vidovića.

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/razgovor-s-igracem-bayerna-gabrielom-vidovicem{/soundcloud}

Postaja.ba (A.J.)