Na prijedlog Vlade, Skupština ZDK usvojila Strategiji omladinske politike 2018 – 2022

damir jukic_zdk

Na 153. sjednici Skupštine Zeničko dobojskog kantona održanoj 1. kolovoza usvojena je Strategiju omladinske politike na području Zeničko dobojskog kantona za period 2018-2022. godina, koju je na prijedlog Povjerenstva za mlade Skupštine Zeničko dobojskog kantona, uz pomoć članova Interresorne radne grupe, sačinilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Strategijom je napravljen presjek trenutnog stanja u svim segmentima života mladih na području kantona, definirani ciljevi i mjere daljeg djelovanja. Istom je predviđeno praćenje realizacije povođenja mjera a sve s ciljem poboljšanja životnih uvjeta mladih na području Zeničko dobojskog kantona.

Usvajanjem Strategije omladinske politike na području Zeničko dobojskog kantona, u narednim godinama, sva ministarstva, ali i općine na području Zeničko dobojskog kantona imaju obvezu prilikom planiranja Proračuna i Programa potrošnje proračunskih sredstava, izdvajati sredstva za implementaciju Strategije, te time učiniti sve da mladi dobiju šansu i preuzmu odgovornost za vlastiti prosperitet i razvoj države, priopćeno je iz Vlade ZDK

Zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK Damir Jukić koji je na čelu Povjerenstva za mlade Skupštine ZDK izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ova vlada tijekom proteklog perioda iskazala svoju namjeru poboljšanja uvjeta života mladih na području kantona.

„Smatram da je Vlada ZDK u ovom mandatu pokazala da je istinski opredijeljena za poboljšanje položaja mladih. Za vrijeme ove vlade došlo do je ukidanja poreza na promet nekretnina za mlade do 35 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Samo u zadnjih godinu dana odobreno je sedam novih studijskih programa na Sveučilištu u Zenici, smanjena je nezaposlenost i povećana zaposlenost tako da trenutno imamo preko 80.000 zaposlenih i manje od 60.000 nezaposlenih, a što nije bilo prije tri, četiri godine. Povećana su sredstva za stipendije putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i preko Ministarstva za boračka pitanja. Izgrađeno je i obnovljeno nekoliko škola, dvorana i sportskih objekata, uveden je transfer za talentirane mlade i određivanje pripravničkog staža i niz drugih stvari.

Ova Strategija je još samo jedna potvrda politike prema mladima koju provodi Vlada ZDK“, kazao je zastupnik Damir Jukić za Radiopostaju Žepče.

Osvrćući se na usvojeni dokument ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović istaknuo je kako Strategija sigurno ne može odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavaju mladi  u ZDK-u, ali može postaviti ključne principe podrške mladim ljudima u procesu tranzicije. Ministar je također naglasio da je strategijom obuhvaćeno devet područja iz oblasti života mladih u dobi od 15 do 30 godina života, te da će se ona vremenom, bude li to potrebno, usklađivati s aktualnim zahtjevima života.

Postaja.ba (A.J.)