Bajkeri hodočasnici iz Poljske posjetili Žepče

bajkeri 28Jučer u večernjim satima u KŠC “Don Bosco“ Žepče je na predah stiglo oko 300 hodočasnika iz Poljske na oko 250 motocikala.

Hodočasnici su krenuli u Međugorje posjetiti marijansko svetište, a prethodnih godina posjećivali su marijanska svetišta diljem Europe. Voditelj cijele ekipe je salezijanac Adam Parszywka koji, budući da je ljubitelj motora osnovao akciju “Iskra Miłosierdzia” preko koje okuplja brojne druge motocikliste i putuje s njima na hodočašća. U Zagrebu nije bilo mjesta ugostiti toliki broj hodočasnika, pa su kontaktirali don Milana Ivančevića ravnatelja KŠC-a „Don Bosco“ u Žepču koji ih je dočekao i ugostio. Prema riječima don Milana Poljaci su iz svoje zemlje sinoć stigli nakon dvodnevnog putovanja prespavati, okrjepiti se, družiti se i nastaviti dalje prema svom cilju. Tako je sinoć u 21:30 sati upriličena večernja sveta misa u kapelici Centra, nakon koje su se nastavili družiti do kasnih večernjih sati. Poljaci su oduševljeni gostoljubivošću žepačkih salezijanaca koji su, kako ističu, ustupili im sve – od hladnjaka do pokrivača. Don Milan je kazao kako mu se ne mogu prestati zahvaljivati na tome što su im s povjerenjem ustupili svaki kutak Centra, jer su boravili u skoro svakom dijelu škole i ovog salezijanskog doma. Jutros su s početkom od 8:00 sati svečanim misnim slavljem zaokružili svoj boravak u Žepču, doručkovali i spremili se nastaviti svoj put ka Međugorju.

{gallery}zepce/20180703_bajkerihodocasnici{/gallery}

Mise su izrečene na poljskom jeziku, a nakon današnje, prevoditeljica Goša Boguš, također Poljakinja, koja boravi na školskom usavršavanju u Sarajevu, u ime svih se zahvalila na toplom domu i kazala da će hodočasnici ponijeti molitve svih Žepčaka u Međugorje. Na misi su se skupljali i prilozi za pomoć pri organiziranju Oratorijskog ljeta i mladima koji se liječe od narkotika. Budući da se kreću po grupama, a Oratorijsko ljeto traje u ovom centru, imali su vremena provozati i mališane kojima je ova grupa motociklista sigurno nešto novo što se ne može vidjeti često u Žepču.

{gallery}zepce/20180703_bajkerihodocasnici_1{/gallery}

Za Radiopostaju Žepče Adam i Goša su u kratkim crtama ispričali o boravku i utiscima koje su stekli u Žepču te iskoristili priliku pozvati žepčake u goste 24. i 25. kolovoza u Krakov na obilježavanje Dana zahvalnosti, a razgovor poslušajte klikom ispod teksta.

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/razgovor-07-03-18-bajkeri-hodocasnici-iz-poljske{/soundcloud}

 

postaja.ba (M.T.)