Župa Lovnica proslavila patron, blagdan svetog Petra i Pavla

m DSC02663

Župa Lovnica svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavila je danas svoje nebeske zaštitnike Svetog Petra i Pavla. Euharistiju je predvodio velečasni Josip Jelić, župnik župe i čuvar svetišta Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju a uz lovničkog župnika, velečasnog Marka Lacića, koncelebriralo je još 12 svećenika. Kiša koja je padala cijelo prijepodne nije omela brojne hodočasnike iz okolnih župa da hodočaste u Lovnicu.

{gallery}zepce/20180629_lovnica{/gallery}

U propovijedi je velečasni Jelić govoreći o Svetom Petru i Pavlu između ostalog istaknuo su ova dvojica svetaca stekli pouzdanje i vjeru u Boga kojoj i današnji vjernici trebaju težiti. Sveti Petar je od kolebljivog galilejskog ribara, upoznavši Boga, postao temelj, stijena, na kojoj ja današnja crkva utemeljena. Od osobe koja je i zanijekala Isusa, Petar postaje vjernik koji je na kraju i život daje za Krista, za vjeru. Vjernik, obitelji i narod, ako s Bogom grade svoj život, postaju stijene i ništa ih ne može uništiti.

Pavao je bio školovan i inteligentan čovjek ali na krivom putu. Progoneći kršćane bio je slijep za Isusa. Kad mu se on objavljuje, Pavao postaje slijep za ovozemaljski svijet, ali je ugledao Krista. Krista kojeg je do tada iz sve snage progonio. Nakon toga je podnio mnoge patnje za vjeru i Krista, no ništa ga nije pokolebalo i postaje najveći širitelj Kršćanstva.

I Petar i Pavao su svim srcem voljeli Isusa Krista i uzor su vjernika. Nakon što su se predali Kristu, ništa ih nije moglo zaustaviti u vjeri. I današnji vjernici nalik su njima, ponekada kolebljivi i neodlučni. „Predajmo se danas Bogu da nas ispuni svojom snagom i ljubimo uvijek Isusa iznad svega. Pokažimo to svojim životom, a apostolski prvaci Petar i Pavao neka nam budu u tome uzori,“ zaključuje velečasni Jelić.

Župnik Marko Lacić je zahvalio vjernicima i svećenicima na pobožnom sudjelovanju u misnom slavlju, kao i svećenicima i župljanima koji su pomagali prilikom priprema za patron, kao i u slavljenju trodnevnice.

Uobičajeni nastavak slavlja nakon mise uz pjesmu i druženje, izostao je ove godine zbog kiše.

Postaja.ba (A.J.)