Održan Dan otvorenih vrata u MZ Vinište

otvorena v_01_1

Danas je u novoobnovljenim prostorijama Društvenog doma u Viništu održan Dan otvorenih vrata kojemu je nazočio veliki broj mještana MZ Vinište, predstavnici općine, UNDP-a i nekoliko žepačkih udruga.

Samu manifestaciju organizirala je Udruga žena “PRVA” iz Žepča koja je otpočela implementacijom projekta pod nazivom „Naša OsnaŽena zajednica“ koji se provodi u suradnji s mjesnom zajednicom Vinište. Projekt je podržan u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg zajedno financiraju vlade Švicarske i Švedske, a implementira UNDP u BiH.

Uvodni pozdrav nazočnima uputila je predsjednica Udruge “PRVA” Marijana Matijević koja je uz pozdrave zahvalila svima koji su se odazvali njihovom pozivu te najavila ostale govornike. Ankica Marković, predsjednica MZ Vinište je kazala da je sretna što se baš u njenoj mjesnoj zajednici događa ova aktivnost te kazala nešto više o do sad odrađenima aktivnostima vezanim za navedeni projekt.

Branka Janko, direktorica RAŽ-a, Ilija Barešić, ispred općine Žepče, Dejan Danilović koordinator za našu općinu na ovom projektu ispred UNDP-a, Dragan Janko ispred Udruge za održiv razvoj UZOR te Anto Knežević ispred Udruge poljoprivrednika Žepče su također pozdravili nazočne te iskazali svoje zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta.

Zadnja koja se obratila nazočnima bila je ravnateljica Doma zdravlja Žepče doktorica Ana Zlovečera Jukić. Ona je mještane MZ Viništa upoznati s radom Centra za mentalno zdravlje u Žepču naglasivši da to nije samo mjesto za liječenje nego i prevenciju bolesti, ovisnosti i nasilja stavljajući naglasak na međuvršnjačko nasilje koje je u porastu zadnjih godina. Također je pojasnila nazočnima novitet u DZ, primjenu e-recepata. Dr. Ana je naglasila da na samom početku ima problema kod primjene ovih recepata ali da će za par mjeseci sve biti riješeno.

Ono na što je skrenula pozornost jest da se tromjesečni recepti ne mogu dobiti odjednom, odnosno jedno pakiranje može se dobiti odmah a drugo će se u ljekarni pojaviti tek kad prođe 26 dana. “Ako vam je propisan antibiotik, imate rok od 3 dana da ga podignete u ljekarni inače se on briše. Lijek koji ide na dupli recept koji se ovjerava u ljekarni je prikazan 5 dana a svi ostali lijekovi propisani za kronične terapije u ljekarni ostaju 14 dana”, naglasila je dr. Ana.

Na kraju je spomenula da je oprema za mamograf stigla, obuke su izvršene te se čeka još nekoliko dozvola da bi otpočeli s radom. Ono što je također istaknula kao bitno jest da će mamograf biti dostupan svim ženama u općini Žepče. Nakon što se obratila nazočnima dr. Zlovečera Jukić je odgovarala na pitanja nazočnih a druženje je okončano uz domjenak.

{gallery}zepce/20180511_otvorena_vrata_viniste{/gallery}