Smotra folklora u Novom Šeheru

gromovnik i_kelava

U subotu, 5. svibnja 2018. godine održana je Multietnička smotra folklora „Šehersko kolo“. Nakon svečanog defilea ulicama Novog Šehera, program je nastavljen u novoj Sportskoj dvorani.

Blizu 1.000 posjetitelja je uživalo u dvosatnom programu bošnjačkih, hrvatskih i srpskih kulturno-umjetničkih društava. Uz domaćine UG “Cicmanka“ i HKUD “Gromovnik“ iz N. Šehera nastupili su: HKUD “Luke“ Čapljina, KUD “Bijelo Polje“ Mostar, KUD “Doboj“ Doboj, HKUD “Hercegovac“ Široki Brijeg, BZK “Preporod“ Doboj Istok, KUD „Rodna Gruda“ Zagreb i KUD “Miloš Kupres“ Kožuhe.

Pored igre i pjesme posjetitelji su mogli uživati i u postavci ali i degustaciji tradicionalnih jela novošeherskog kraja koju su zajedno priredile žene Cicmanke i Gromovnika. Kada Meškić i Niko Kožulović, u ime organizatora, su pozdravili preko 300 izvođača programa kao i brojnu publiku. Pozdravne riječi su uputili i pokrovitelj manifestacije načelnik općine Maglaj, Mirsad Mahmutagić te u ime supokrovitelja, ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade ZDK , Marinko Tokić, pomoćnik ministra.

Sama činjenica da se ni u prijeratnom periodu ovakva manifestacija nikada nije održala u Novom Šeheru dovoljno govori o značaju ove smotre folklora. Uz prezentaciju bogatstva različitih kulturnih i gastro tradicija, cilj ove manifestacije je i izgradnja međunacionalnog povjerenja i suradnje. Sudeći po dobrom odazivu KUD-ova, publike, medija pa i sponzora uistinu smo u tome uspjeli“, rekao je Marinko Kelavić, voditelj projekta “Šehersko kolo“.

M. Kelavić