Obilježena 26. obljetnica osnutka HVO-a Žepče

hvo 26_14

Danas je u Žepču obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO Žepče. Proslava obljetnice, koja je organizirana od strane Koordinacija braniteljskih udruga HVO Žepče i ZDK, započela je svetom misom u 11:00 sati u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Žepču.

Misno slavlje je predvodio don Jozo Batinić, uz koncelebraciju 10-ak svećenika. Nazočni puk propovjednik je pozdravio riječima jedne pjesme “nije ovo vrijeme dobro za nas” kazavši da svi znamo zašto. Istaknuo je činjenicu da je ovo obljetnica osnutka HVO čiji mnogobrojni članovi su stradali u ratu ali ih se i danas sjećamo. Svima onima koji su nekog izgubili u ratu dao je primjer Blažene Djevice Marije.

Majka Marija nije plakala s drugim ženama kod groba za sinom jedincem nego je kući čekala Uskrsloga. Mnogi su izgubili svoje voljene u proteklom ratu ali ne treba očajavati jer će Uskrsnuti zahvaljujući žrtvi nad žrtvama našeg spasitelja Isusa Krista.

Velečasni je dodao da se hrvatski puk borio za svoje grobove, svoje domove, svoje njive i svoja ognjišta, nije htio tuđe te da svi oni koji su zbog toga izgubili živote ugrađeni su u našu povijest.

Nakon svete mise uslijedio je postroj zastava i mimohod gradom sudionika obilježavanja Dana HVO-a do spomen obilježja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće poginulim braniteljima. Nakon što je okončan službeni dio proslave, druženje je nastavljeno u Gradskoj kavani u Domu kulture u Žepču gdje je sve nazočne pozdravio voditelj Miro Bulajić te Anto Marinčić koji se kratko obratio. Osvrnuo se na osnutak HVO-a, na progone i kažnjavanje Hrvata poslije drugog svjetskog rata te dao par naputaka kako se danas boriti za svoj dom.

{gallery}zepce/20180406_hvo_26_2018{/gallery}