Povodom 10. obljetnice RK Žepče predsjednik kluba Ivo Klarić ističe: Ponosni smo na postignuća u proteklih 10 godina

Ivo Klari_predsjednik_kluba

Rukometni klub Žepče će prigodnom svečanošću i druženjem s prijateljima kluba i navijačima u nedjelju 18. ožujka obilježiti 10. obljetnicu rada. Prigodna svečanost održat će se u Caffe restoranu Centar u PSC Libetras u Žepču i na istu su pozvani svi ljubitelji sporta a napose rukometa. Tim povodom gosti u programu Radiopostaje Žepče bili su predsjednik kluba Ivo Klarić i jedan od utemeljitelja Darko Andrijević. 

 

{gallery}zepce/20180316_rk_zepce{/gallery}

RK Žepče je osnovan 18.3.2008. kada je na inicijativu nekoliko bivših rukometaša održana osnivačka skupština na kojoj je za predsjednika kluba izabran Mladen Antolović a za prvog trenera Tomislav Vrdoljak. Prema riječima jednog od utemeljitelja kluba Darke Andrijevića, koji je kroz proteklih 10 godina postao „zaštitni znak“ RK Žepče, inicijativa za ponovno osnivanje rukometnog kluba u Žepču javila se početkom izgradnje sportske dvorane. Klub su osnovali većinom bivši igrači RK Croatia koji je u Žepču osnovan nakon rata, 1995. godine i egzistirao je 3 godine. U prvim danima RK Žepče je brojao oko 20 članova, treninzi su se održavali u žepačkim školskim dvoranama a najčešće na poligonu s asfaltnom podlogom. Klub je krenuo s natjecanjem u 1. rukometnoj ligi FBiH, skupina Sjever, u kojoj i danas igra, a domaće utakmice igrane su u Gradskoj sportskoj dvorani u Zavidovićima (bivša Sutjeska). Utakmice je najčešće pratilo desetak domaćih gledatelja među kojima su najvatreniji bili domari zaposleni u dvorani. Prvu službenu utakmicu RK Žepče je odigrao u Zavodovićima 11. listopada 2008. godine kada je u prvenstvenom susretu poražen od zeničkog Čelika.

Nakon početnog elana s kojim se krenulo, već krajem 2010. u klubu se počinje osjećati lagani umor pa je sva briga o radu kluba pala na pleća nekoliko ljudi među kojima najveći teret snose Darko Andrijević i Ivan Širić. 2012. na mjesto predsjednika kluba dolazi Ivo Klarić koji nakon uspješne poslovne karijere u Norveškoj i Kini otvara tvrtku u Žepču. Svoje poslovno i organizacijsko znanje novi predsjednik prenosi i na sportsko područje i njegovim dolaskom RK Žepče strelovito kreće uzlaznom putanjom. Prvi plan o razvoju kluba u narednih 5 godina uprava na čelu s Klarićem donosi 2013. godine. Prema riječima predsjednika kluba Ive Klarića, osnovni zadatak definiran planom je promoviranje rukometa među djecom, počevši od najmlađih uzrasnih selekcija kako bi se kroz izvjesno vrijeme formirala seniorska ekipe bazirana na igračima stasalim u vlastitom pogonu. Dio plana bio je i da u narednih 5 godina mjesto u reprezentaciji BiH izbori bar jedan rukometaš iz RK Žepče. U sklopu plana bila je i Rukometna akademija koju klub uz financijsku podršku UNDP-a realizira 2014. godine.

Akademija u velikoj mjeri uspijeva popularizirati rukomet kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Klubu se tada priključuju brojni novi članovi i počinje se intenzivnije raditi s djecom u više uzrasnih kategorija. Treninzi se organiziraju primjereno uzrastu djece počevši od onih najmlađih koji tu uče svoje prve rukometne korake pa do kadetskih i juniorskih uzrasta.

Kako je za Radiopostaju Žepče kazao Ivo Klarić, danas su prezadovoljni prvenstveno atmosferom koja vlada u klubu, odnosom među igračima, međugeneracijskom suradnjom koja je u konačnici rezultirala i rezultatima. Seniorsku ekipu RK Žepče danas sačinjavaju igrači ponikli u Žepču. Većina ih je još uvijek maloljetna a prosječna „starost“ ekipe je 18 i pol godina. Jedina dvojica „stranaca“ u RK Žepče su trener Enver Bajraktarević i njegov sin Emir koji su svojim ljudskim i sportskim vrlinama upotpunili kvalitetu kluba. Obojica su omiljeni među igračima i zavrjeđuju samo riječi hvale.

U posljednjih pet godina ovaj klub igra zapaženu ulogu u 1. ligi FBiH u grupi Sjever. Posljednjih 5 godina konstantno je među prvih pet i bodovi koji su osvojeni u srazu s RK Žepče, često su bili presudni klubovima za ulazak u Premijer ligu, za koju ovaj klub trenutno nema ambicije. Svjesni su da niti igrački niti financijski nisu dorasli najvišem rangu državnog natjecanja. U proteklih 10 godina, RK Žepče je sedam puta dobio općinsko priznanje za najbolju mušku ekipu, a članovi kluba su redovito bivali među najboljim sportašima na području općine Žepče. Ove godine to je reprezentativac BiH Stjepan Malbašić. Najboljim sportašem u juniorskoj konkurenciji na području Zeničko dobojskog kantona ove godine proglašen je Ante Dragičević, član RK Žepče. Danas se u klubu trenažni proces obavlja u 5 mlađih selekcija i jednoj seniorskoj i klub broji više od 80 stalnih članova, uglavnom dječaka.

Uz klupske uspjehe, ponosni su i na pojedinačne uspjehe svojih igrača. Šestorica igrača iz ovog kluba članovi su mlađih kategorija reprezentacije BiH. Pojedini igrači koji su ponikli u RK Žepče danas igraju u vodećim klubovima u u Europi. Matej Sarajlić član je poljskog prvoligaša Meltzea, Slaven Barbarić uspješno nastupa u Prvoj belgijskoj ligi a Stjepan Jozinović brani boje Izviđača, višestrukog prvaka BiH. Tu je još nekoliko igrača koji igraju u BiH i Hrvatskoj. (Matijević, Nakić,…)

U suradnji s RK Krivaja iz Zavidovića i od prošle godine i s RK Maglaj klub već petu godinu uspješno organizira međunarodni turnir za kadete i mlađe kadete na koji dolaze najbolji europski klubovi kao što su Veszprem, Vardar, i PPD Zagreb. Ove godine dolazak su najavili i Ivano Balić i Perar Metličić sa svojom rukometnom akademijom.

Kako je vrijeme da klub usvoji plan za nerednih pet godina predsjednik Ivo Klarić kaže kako će se u narednom periodu među prioritete, uz nastavak rada s mladima, nastojati izvršiti dodatna stabilizacija kluba kako bi se stekli realni preduvjeti za napredak seniorske ekipe. Također, s obzirom da klub nema vlastite prostorije, nastojat će se iznaći adekvatno rješenje kako bi velika kolekcija trofeja koju klub posjeduje bila objedinjena na jednom mjestu. 

Razgovor s Ivom Klarićem i Darkom Andrijevićem poslušajte na linku u nastavku. 

Postaja.ba (A.J.)

{soundcloud}

https://soundcloud.com/rpz_no1/ivo-klaric-i-darko-andrijevic-za-radiopostaju-zepce{/soundcloud}