Povodom Dana neovisnosti BiH u Žepču održana svečana Akademija

zastava bih

Povodom Dana neovisnosti BiH, 1. ožujka, u Žepču je u četvrtak 28. veljače u 14:30 sati održana svečana Akademija. Uz načelnika općine Matu Zovku i predsjedavajućeg općinskog vijeća Muhameda Jusufovića u čijoj je organizaciji upriličena Akademija, istoj su nazočili brojni općinski, dužnosnici, zastupnici u kantonalnim i federalnim organima, ravnatelji javnih poduzeća i drugi.

Dopredsjedavajući općinskog vijeća i profesor povijesti Ivica Penić u svom izlaganju govorio je o povijesnim okolnostima proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine i referendumu koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine te o osnovnim elementima bosanskohercegovačke državnosti.

Prenoseći čestitke povodom Dana neovisnosti BiH u svoje i u ime općinskog načelnika Mate Zovke predsjedavajući općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović je kazao:

“Mi u Žepču, ono što je najvažnije, treba da gradimo mir, ono što i radimo zadnjih desetak godina, da nastavimo razvijati svoju lokalnu zajednicu na demokratskim principima, a kada bi svi radili tako u svojim lokalnim zajednicama, tako se gradi i država. Nadam se da će doći do dogovora na višim razinama da u ovoj zemlji budu zastupljeni ravnopravno svi narodi i građani u BiH. Mi Bošnjaci strahujemo da ne izgubimo Bosnu i Hercegovinu, hrvatski narod strahuje da ne bude majoriziran u ovoj zemlji. Između te dvije stvari može se naći rješenje i da Bosnu i Hercegovinu i FBiH gradimo, u kojoj će biti zadovoljni svi narodi…“

Akademiji je prethodilo polaganja cvijeća na spomen obilježjima poginulim u proteklom ratu, a u zabavnom dijelu Akademije nastupili su učenici glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić, vokalna skupina Emptiane i najmlađi članovi Kulturno umjetničkog društva Slovo o Žepču.

Postaja.ba (A.J.)