Robert Prosinečki na klupi reprezentacije BiH startao remijem protiv SAD-a

nogometna reprezentacija_bih_usa

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je noćas u prijateljskom meču sa Sjedinjenim Američkim Državama u Los Angelesu odigrala neriješeno 0:0.

Prvu priliku imao je domaći sastav kada je C. J. Sapong pokušao s ivice kaznenog prostora, ali je Ibrahim Šehić izbacio loptu u korner. Luka Menalo je u 29′ odlično prošao po lijevoj strani i ubacio loptu u protivnički kazneni prostor ka Mersudinu Ahmetoviću, ali su igrači SAD-a dobro reagirali i otklonili opasnost. Pokušao je i Goran Zakarić u 41. minuti iskosa s desne strane, a lopta je otišla iznad grede gola Billa Hamida. Najbolju priliku u prvom poluvremenu je imao Menalo u 43′. nakon što je u šesnaestercu oduzeo loptu Amerikancima, ali je njegov šut zaustavio vratar Hamid.

SAD uzvraćaju u 51. minuti. Cristian Roldan je proigrao Jordana Morrisa koji izlazi sam pred Šehića i šutira pored gola. Samo minutu poslije Walker Zimmerman pravi prekršaj nad Menalom u svom šesnaestercu i BiH dolazi u priliku za vodstvo s bijelke točke. Odgovornost preuzima kapetan Haris Medunjanin, ali njegov udarac zaustavlja vratnica. Nakon ubačaja Matta Polstera u 60′, Cristian Roldan iz povoljne pozicije šalje loptu pored Šehićevog gola. Agilni Menalo koji je tokom cijelog susreta zadavao dosta problema obrani SAD-a, u 65. minuti se izborio za priliku, ali njegov šut sa ivice šesnaesterca brani Zackary Steffen.

Do kraja susreta obje selekcije su imale nekoliko pokušaja, ali se rezultat nije mijenjao.

“Zadovoljan sam igrom koju su momci prikazali večeras. Pokazali su karakter i nakon promašenog penala nastavili da igraju otvoreno. U tom periodu stvorili smo i dosta prilika. Definitivn smo vidjeli dosta pozitivnih stvari od ovog tima večeras.”

Reprezentacija BiH će u noći sa srijede na četvrtak u San Antoniu odigrati još jedan prijateljski meč, ovaj put protivnik će biti reprezentacija Meksika.

Izvor: nfsbih