FOTO: Vjernici iz župa Radunice i Lug Brankovići posjetili Vukovaru

Vukovar 12-11-2017_27_-kod_kriza

U nedjelju, 12. studenog, trideset vjernika iz župe Svete Ane Radunice i Svetog Ivana Krstitelja Lug Brankovići posjetili su grad heroj Vukovar. Organizator pohoda je župa Radunice, a želja je potekla sa sastanka župnog pastoralnog vijeća. Kao pratnja hodočasnicima je bio i njihov župnik velečasni Ilija Orkić.

Po dolasku u grad obišli su oštećeni vodotoranj,  simbol stradanja i opstojnosti, pogledali u pastoralnom centru župe Sv. Filipa i Jakova kratki film o stradanju Vukovara, a potom sudjelovali kod župne mise. Euharistijsko slavlje je predvodio domaći župnik fra Ivica, dok je liturgija bila obogaćena krštenjem troje djece i blagoslovom bračnih parova koji slave jubileje pedesetu, dvadeset petu ili neku drugu „okruglu“ obljetnicu braka.

U popodnevnim satima su hodočasnici su posjetili vukovarsku ratnu bolnicu. S velikom pažnjom su pogledali dio bolnice u atomskom skloništu, te poslušali kratko predavanja o zbivanjima u bolnici i drami koja se odvijala cijelo ljeto i jesen te tužne 1991. godine. Nakon pješačenja kroz grad pohodili su Ovčaru, te samo vukovarsko groblje. Prohladan siv jesenski dan dodatno je dočarao tragediju i stradanje hrvatskih branitelja i ranjenika odvedenih iz bolnice. Zajedno su izmolili opijelo za sve stradale i molili za pronalazak onih koji imaju svoje ime i prezime a vode se kao nestali. Oni malo stariji su se prisjetili i svojih ratnih dana 1993. i 1994. godine u žepačkom okruženju, kao i stradanja, više od četiri stotine poginulih i mnoštva ranjenih žepčaka tih ratnih godina. Potom je uslijedila je molitva za mir.

Prije samog povratka pohodili su i Trpinjsku cestu – „Groblje tenkova“. Na tenku su se igrali najmlađi, hvala Bogu, ne shvaćajući sve razmjere tragedije rata.

{gallery}zepce/20171117_radunice_vukovar{/gallery}

I.O.