Dom zdravlja Žepče dobio mamograf, defibrilator i digitalizaciju rendgena zahvaljujući Vladi Japana

Mamograf-600x454

U srijedu, 25. listopada ove godine u Sarajevu je potpisan ugovor između Doma zdravlja Žepče i japanske Vlade. Naime, Vlada Japana donirala oko 136.200,00 KM (69.637 eura) Domu zdravlja Žepče za instaliranje aparata za mamografiju i defibrilatora te digitalizaciju rendgena.

Ravnateljica Doma zdravlja Žepče dr. Ana Zlovečera Jukić je u ime Doma zdravlja potpisala Ugovor o donaciji s veleposlanikom Japana Kazuyom Ogawom. O ovoj važnoj donaciji dr. Zlovečera Jukić kazala je da je iznimno važan jer će žene u našoj općini sada moći raditi mamografski pregled u Žepču te da će se znatno lakše pratiti procedure kod bolesnih žena. Također je pozitivno što će sad sve bolesne žene moći u Žepču napraviti ultrazvučni pregled dojke, mamografski pregled dojke te markere na tumor i s potpunim nalazima ići u Zenicu na pregled kirurgu što do sad nije bio slučaj.

Vezano za defibrilator, doktorica je naglasila da će biti od velike pomoći u službi hitne medicinske pomoći za pružanje zdravstvenih usluga vitalno ugroženim pacijentima. Digitalizacija rentgena će znatno umanjiti štetne efekte po zdravlje zdravstvenih radnika, smanjit će se zagađenje okoliša te uštedjeti jer je ovo puno jeftinija metoda od razvijanja filmova. Na ovaj način rentgenski snimci će se direktno slati liječnicima koji će ih moći otvoriti na svojim računalima a pacijenti će iste dobiti na CD-u. Prema riječima dr. Zlovečere, ako ne bude nikakvih komplikacija ovi aparati bi trebali biti u funkciji u siječnju sljedeće godine. Na kraju je preporučila da sve zdrave žene već nakon 35 godine trebaju razmišljati o preventivnom mamografskom i ultrazvučnom pregledu jer bolest ne možemo spriječiti ali ako se otkrije u ranoj fazi veća je mogućnost izlječenja. Razgovor s ravnateljicom DZ Žepče poslušajte na linku ispod.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/audio-dr-ana-zlovecera-jukic-o-donaciji-japanske-vlade{/soundcloud}

Postaja.ba (A.T.)