U Žepču održan prosvjed dijaliziranih i transplantiranih bolesnika zbog neusvajanja izmjene Zakona o transpaltaciji otrgana

dializa 02__2

U znak prosvjeda zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u FBiH u više kantona počeli su jutros prosvjede. Između ostalih gradova Federacije prosvjed je održan i u Žepču gdje je desetak bolesnika u znak prosvjeda odbilo dijalizu.

Ispred Udruge građana invalidnih osoba kroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Remzo Omerašević je kazao da se već 5 godina bore za izmjenu Zakona o transplataciji organa te da su zbog toga nijhova osnovan ljudska prav ugrožena. Omerašević je pohvalio rad osoblja Centra za dijalizu ali je istaknuo da njihov trud nije dovoljan jer postoji niz negativnih stvari. Između ostalog je naveo da su aparati stari a po pitanju nalaza postoji ne dosljednost od grada do grada. Tako na primjer u Tešnju nalazi se vade 2 puta mjesečno dok se u nekim drugim mjestima vade dva puta godišnje i to u Domovima zdravlja umjesto da se bolisnicima to osigura u Centrima za dijalizu. Nada se da se političari neće oglušiti na njihove vapaje jer i oni imaju pravo na život, kazao je Omerašević.

{gallery}zepce/20171025_dijaliza_zepce{/gallery}

Postaja.ba (A.T.)