FOTO: Počela berba grožđa u žepačkim vinogradima

berba2017

Danas je počela ovogodišnja berba grožđa u žepačkom kraju. Berba je započela branjem sorte Palava u vinogradima vinarije Povratak u Viništu. Ista sorta bere se i u privatnim vinogradima obitelji Širić u Goliješnici.

Vinogradi na kojima se ovih dana obavlja berba zasađeni su 2014. godine i ove godine su trebali dati svoj prvi puni prinos. Iznimno jaki mrazevi u siječnju ove godine kada se temperatura spuštala i do -30, zatim snijeg i niske temperature u travnji, grad u lipnju te iznimno visoke temperature u kolovozu smanjili su prinose za otprilike nešto više od 50% od očekivanoga te se kreću oko 5 tona po hektaru. Međutim, i ovako smanjen prinos je iznimno dobar uzmu li se u obzir vremenski uvjeti a sama kvaliteta grožđa je izrazito visoka.

Prema riječima agronoma Josipa Šumića kvaliteta ubranog grožđa je iznimno visoka. Slador se kreće u rasponu od 18 do 21 po Babou pa će i kvaliteta vina biti odlična. U vinariji Povratak planiraju nakon Palave nastaviti berbu ranijih sorti bijelog grožđa Traminca i Sivog Pinoa a u petak kreće berba crnog grožđa sorte Merlot.  

{gallery}zepce/20170918_berba{/gallery}

Za petak je predviđena i proslava berbe koja će se održati u Vinariji Povratak od 18:00 sati.