U Žepču obilježena obljetnica osnutka 111. xp brigade HVO-a Žepče

111xp -01

Danas je u Žepču, u organizciji Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Žepče, obilježena obljetnica osnutka 111. xp brigade HVO-a Žepče.

Svetom misom u 11:00 sati u crkvi sv. Ante Padovanskog u Žepču koju je predvodio msrg. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij, započelo je obilježavanje obljetnice. Svetoj misi je nazočio veliki broj vjernika kao i predstavnika civilne i vojne vlasti. Predvoditelj misnog slavlja, monsinjor Tomo je na početku svoje propovijedi kazao kako ovaj dan trebamo obilježavati sa zahvalnošću i ponosom te preporučio sve poginule branitelje zagovoru majke Marije, da im dragi Bog iskaže svoje milosrđe i udjeli im nagradu svoje vječne blizine. Propovijednik je naglasio da je danas blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne i kako ima simbolike u tome da se baš danas slavi sveta misa za poginule branitelje. Bol roditelja za izgubljenim sinom najbolje može razumjeti naša nebeska Majka jer je morala svojim očima gledati muke sina, naglasio je monsinjor Tomo te je stoga preporučio Njezinu zagovoru obitelji ne samo poginulih, nego i ranjenih vojnika i civila da ustrajno i hrabro nose svoj križ.

Nakon svete mise usljedilo je postrojavanje ratnih zastava i mimohod do spomenika palim braniteljima u središtu grada gdje je položeno cvijeće i upaljene svijeće za sve poginule branitelje te je monsinjor Tomo izmolio opijelo. Vjence palim braniteljima položili su: Koordinacija braniteljskih udruga HVO općine Žepče i ZDK; Izaslanstvo 111. xp brigade na čelu s Pericom Jukićem; Predstavnik premijera Republike Hrvatske Andreja Plankovića gospodin Ivan Vukić; Župan Osječko-baranjski, Ivan Anušić; Izaslanstvo ministarstva za pitanja branitelja ZDK; Pripadnici HVO-a Teslić – Komušina; Braniteljske udruge općine Vareš; Izaslanstvo općine Žepče na čelu s načelnikom Matom Zovkom; Izaslanstvo HNS-a; Izaslanstvo Općinskog odbora HDZ-a na čelu s ministrom Josipom Martićem; Izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a na čelu s Ivom Tadićem; Izaslanstvo HDZ-a 1990. na čelu sa Ilijom Cvitanovićem; Izasanstvo Oružanih snaga BiH na čelu s general-pukovnikom Antom Jelečom.

Nakon što je odana počast poginulim pripadnicima HVO-a usljedila je svečana akademija u kino dvorani Doma kulture nakon koje je upriličen domjenak za sve nazočne.

{gallery}zepce/20170915_obljetnica_111xp{/gallery}