Proslavljen patron župe u Osovi

m DSC00324

Danas je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nedo u Osovi svečanim mislim slavljem u 11:00 sati proslavljen patron župe.

Salvlje je započelo misom uočnicom sinoć u 19:00 sati a nastavljeno je danas misama u 7:00, 8:00, te svečanom  svetom misom u 11:00 sati koju je predvodio fra Danijel Nikolić, odgajatelj bogoslova u Sarajevu uz 30 svećenika u koncelebraciji, te brojne vjernike.

Kao i svake godine župljani ali i vjernici iz okolnih mjesta su se pripremali za ovaj dan misama zornicama počev od Porcijunkule, obilascima oko crkve u jutarnjim satima s molitvom krunice, te ispovijedanjem.

Fra Antun Perković, župnik osovski, na samom početku je pozdravio brojne vjernike koji su došli na proslavu patrona u Osovu. U propovijedi fra Danijel Nikolić je rekao pobliže o Marijinom životu te kako je Uznesenje Blažene Djevice Marije zapravo nada da ćemo i mi nakon smrti živjeti u Gospodinu. Naglasio je da je Marijin život bio  jednostavan u mjestu koje nije poznato  jer je Bog nju pogledao upravo radi poniznosti, pobožnosti, pravednosti i ljubavi. Marija je simbol jednostavnosti, poniznosti i predanosti njezinog srca Bogu. Župni zbor je svečanim pjevanjem i sviranjem uveličao ovo misno slavlje. Na koncu se fra Antun Perković, župnim osovski, zahvalio brojnim vjernicima na nazočnošću kojom su uveličali slavlje, svima koji su pomogli u organizaciji, braći svećenicima, te zazvao Gospin blagoslov na sve okupljene.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se tradicionalno obilježava 15. kolovoza u marijanskim svetištima diljem Bosne i Hercegovine. Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Nakon misnog slavlja pred crkvom se razvilo kola a potom su vjernici nastavili druženje na tradicionalni način, uz bošče u hladu borova oko crkve.

{gallery}zepce/20170815_osova{/gallery}