Provedene proširene analize vode za piće u Gradskom vodovodu Žepče

analizavode 516bd4a0134bf

Polazeći od učestalih vijesti u sredstvima javnog informiranja kako voda u pojedinim gradovima sadrži materije koje su štetne za ljusko zdravlje (Arsen, Živu, Olovo itd..) i imajući u vidu da već duži niz godina nije vršena detaljna analiza vode u gradskom vodovodu Žepče, nego samo osnovne analize propisane zakonom, JP Komunalno Žepče izvršilo je proširene analize uzoraka vode uzetih izravno na izvorištima i vodozahvatima. Dakle radi se o uzorcima vode prije kloriranja i filtriranja a što se redovito vrši u filter stanici i rezervoarima.

Izvršena je analiza vode zahvaćene na otvorenim vodozahvatima „Ravna Rijeka i „Ograina“ te vode zahvaćene iz kaptiranih izvora u rejonu Ravne Rijeke i Bukovika.

Analize su izvršene u Zavodu za Javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine a utvrđen je sadržaj elemenata koji se najčešće nalaze u vodi za piće i imaju negativan učinak po ljudsko zdravlje, a to su: aluminij, arsen, bakar, cink, kadmij, krom, olovo i živa.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je voda iz svih izvorišta, prije ikakvog tretiranja, ispravna za piće i da sadrži višestruko manje svih elemenata od maksimalno dopuštenog.

Izuzetak je boja i mutnoća vode na otvorenim vodozahvatima, što je i logično sobzirom da je ispitivana voda iz otvorenih vodozahvata u vrijeme izvođenja radova na sječi šume uzvodno od vodozahvata. “Problem mutnoće rješavamo naknadnom obradom vode u našoj filter stanici za prečišćavanje pitke vode tako da potrošači dobivaju potpuno ispravnu vodu”, kažu iz komunalnog. Rezultate ovoga proširenog ispitivanja možete pogledati na stranici JU Komunalno Žepče.