Proslavljen patron župe sveti Ivan Krstitelj i blagoslovljen spomenik palim braniteljima HVO-a u Lug Brankovićima

blagoslov spom_01_1Danas je proslavljen je patron župe Lug Brankovići sveti Ivan Krstitelj te je blagoslovljen spomenik palim braniteljima HVO-a.

Patron župe je proslacvljen svečanom svetom misom u 11:00 sati a misi je prethodio, u 10:00 sati, blagoslov spomenika palim braniteljima HVO-a. Sve nazočne je na samom početku pozdravila voditeljica Tanja Slišković koja se zahvalila prvenstveno braniteljima, osobito onikma koji su svoje živote žrtvovali da bi mi danas bili ovdje gdje jesmo, kao i svima koji su sudjelovali u izgradnji spomenika te svim nazočnim. Nakon toga riječ je prepustila načelniku stožera Niki Jozinoviću koji se kratko osvrnuo na događaje od prije 24 godine kad su baš na svetog Ivana, 24. lipnja snage Armije BiH napali Hrvate na području Žepča. On je naglasio kako su tada pokazani hrvatski prkos, ponos i snaga zahvaljujući kojoj smo mi opstali na svojoj rodnoj grudi.

Sve nazočne je pozdravio i Perica Jukić, jedan od utemeljitelja HVO-a Žepče koji se posebno osvrnuo na mlade te im zahvalio na inicijativi da se ovaj spomenik podigne te osmišljavanju istog. Nakon govornog dijela na spomenik su položeni vijenci i upaljene svijeće palim braniteljima od strane predstavnika federalne, kantonalne i općinske vlasti, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih braniteljla.

Na kraju je don Mile Vidić blagoslovio spomenik te izmolio opijelo za duše pokojnih.

{gallery}zepce/20170624_blagoslov_spomenika{/gallery}

Sveti Ivan Krstitelj je patron župe Lug Brankovići koji je danas svečano proslavljen svetom misom u 11:00 sati. Svečanu svetu misu predslavio je don Mile Vidić uz koncelebraciju 20-ak svećenika te uz pratnju župnog zbora. Ono što je don Mile istaknuo kao bitno jest život svetog Ivana Krstitelja kojeg trebamo nasljedovati i pokušati biti što sličniji njemu. “Mi smo slabi, grešni i ne možemo biti on ali možemo pokušati”, kazao je don Mile. Sveti Ivan je ukazivao na Boga i Božje i zbog toga je bio velik. Njegov život je bio čudesan kao i njegov dolazak na svijet ali i naš život je takav, naglasio je propovijednik. Svako rođenje je Božje čudo, svako začeće je Božje čudo jer Bog preko nas nastavlja svoje djelo stvaranja. Stoga smo dužni štititi dostojanstvo ljudske osobe, svako ljudsko biće kao neizmjerni Božji dar. Don Mile je usporedio Zahariju i Elizabetu koji su, iako u poznim godinama, bili otvoreni životu, s nama danas koji imamo po dvoje djece i koji se zatvaramo i prema Bogu i prema životu. “Da se možemo i trebamo boriti dokazali su i pali brantelji čiji spomenik smo danas blagoslovili jer su oni bili sveti Ivani današnjice koji su se borili i oduprjeli Herodima svog vremena” kazao je don Mile. Riječima:” Sveti Ivo tko će ako nećeš ti? Kome ako nećeš nama? Kada ako ne sada?”, završio je svoju propovijed don Mile.

Na kraju svete mise župnik Franjo se zahvalio svima na sudjelovanju na svetoj misi te pozvao da se vesele do zore.

{gallery}zepce/20170624_sveti_ivo2017{/gallery}