U KŠC-u održana kulturna manifestacija “Jednaki u različitosti”

jednaki 09

U trofejnoj dvorani KŠC-a don Bosco u Žepču sinoć je održana kulturna manifestacija “Jednaki u različitosti”.

Ova manifestacija je zadnja u nizu aktivnosti projekta “Learn to love” kroz koji se pokušalo povećati svijest i znanje mladih o različitim kulturama i religijama te socijalnu uključenost marginalnih skupina. Sinoćnju manifestaciju je otvorila voditeljica projekta Maja Stojanović kratkim pozdravom nakon koje je i don Daniel Vidović, ispred KŠC-a, pozdravio nazočne zaželivši im ugodno druženje.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko je također kazao par riječi a ono što je naglasio kao osobito važno jest što se ovim projektom pokušalo ukazati na važnost poštivanja tuđeg i drugačijeg.

Nakon govronog dijela, voditeljica projekta Maja Stojanović je sve nazočne kratko upoznala s Kampom “Learn to love” te kazala više o svim provedenim aktivnostima. Ciljanu grupu ovog projekta predstavljali su mladi u dobi od 15 do 30 godina s područja Žepča i Zavidovića. Ono što je bila prva stepenica odnosno prva aktivnost kampa je radionica “Što mladi misle” kroz koju se, isptavši mlade, vidjelo da oni imaju želju i volju upoznavati druge i graditi zajednički život s pripadnicama drugih religija i naroda. Druga aktivnost bila je uređenje židovskog groblja u Žepču koje je bilo potpuno zaraslo a nakon što su vrijedne ruke mladih volontera prošle kroz njega, groblje i stari spomenici ugledali su svjetlo dana. Kao zahvala zbog uređenja groblja za volontere je organizirano studijsko putovanje u Sarajevo gdje su posjetili religijske objekte među kojima su bili židovska sinagoga, pravoslavni Hram Svetih Arhanđela Mihaila i Gavrila (Stara Crkva – hram) i Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, katolička crkva Svetog Josipa na Marijin Dvoru te Begova džamija. Zadnja aktivnost ovog projekta je bila sinoćnja manifestacija “Jednaki u različitosti”. U glazbeno dijelu druženja profesor Saša Markanović i Igor Spajić te učenik Matija Tomić su otpjevali i odsvirali nekoliko skladbi. Pred sam kraj svi nazočni mogli su pogledati izložbu fotografija napravljenih kroz projekt a druženje je završeno domjenkom u Oratoriju KŠC-a “Don Bosco” Žepče.

{gallery}zepce/20170601_jednaki_u_razlici{/gallery}